Maatalous

Tästäkö ratkaisu sikaruttoon? Kansanedustaja Hakanen ehdottaa roskakoreja ja sakkomaksuja rajalle

Maatalous 13.11.2017

Rajaviranomaisten tekemissä tarkastuksissa ei pystytä kansanedustajan mielestä tarkastamaan kaikkia saapujia ja heidän kuljetuksiaan niin tehokkaasti, että ongelma luvattomien elintarvikkeiden saapumisesta kokonaan poistuisi.


Pekka Fali
Hakasen mukaan luvattomien elintarvikkeiden tuonnista seuraava sakkomaksu ja toisaalta myös roskakoriin viittaava ärhäkkä ohjeistus ennen tullitarkastusta pienentäisivät huomattavasti afrikkalaisen sikaruton Suomeen rantautumisen todennäköisyyttä.

Keskustan kansanedustaja ja MTK:n johtokunnan jäsen Pertti Hakanen ehdottaa katumusroskakoreja ja luvattomien elintarvikkeiden sakkomaksuja rajanylityspaikoille afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi.

Hänen mukaansa luvattomien elintarvikkeiden tuonnista seuraava sakkomaksu ja toisaalta myös roskakoriin viittaava ärhäkkä ohjeistus ennen tullitarkastusta pienentäisivät huomattavasti afrikkalaisen sikaruton Suomeen rantautumisen todennäköisyyttä.

”On täysin selvää, että katumusroskakorit, niihin viittaavat ärhäkät julisteet sekä hallinnollinen sakkomaksu saisivat ihmiset heittämään luvattomat elintarvikkeet pois ennen rajanylitystä entistä tehokkaammin”, hän uskoo.

Tullin tilastojen mukaan lähes 3,5 miljoonaa ihmistä ylittää itärajan vuosittain maateitse. Viron meriliikenteen osalta vuonna 2016 vastaava matkustajamäärä oli Liikenneviraston mukaan lähes 9 miljoonaa matkustajaa.

Rajaviranomaisten tekemissä tarkastuksissa ei Hakasen mielestä pystytä tarkastamaan kaikkia saapujia ja heidän kuljetuksiaan niin tehokkaasti, että ongelma luvattomien elintarvikkeiden saapumisesta kokonaan poistuisi. Hänen mielestään katumusroskakorit voitaisiin toteuttaa mahdollisesti Tullin ja Eviran yhteistyönä, jota valtio omalta osaltaan sitten tukisi.

”Valtionvarainministeriöltä tulisi kiireesti saada taloudellista tukea, jolla mahdollistettaisiin toimien toteuttaminen”, Hakanen vaatii.

Tällä hetkellä Virosta ei saa tuoda mitään sian- tai villisian lihaa sisältäviä elintarvikkeita niiltä alueilta, joilla on todettu afrikkalaista sikaruttoa. Sen sijaan rajoitusvyöhykkeiden ulkopuolelta tuonti on laillista. Suomen viranomaiset eivät siis voi kieltää edellä mainittujen elintarvikkeiden tai metsästysmuistojen tuontia koko Virosta tai muistakaan afrikkalaisen sikaruton vaivaamista maista.

Lisätietoa afrikkalaisesta sikarutosta löydät esimerkiksi Eläinten terveys ETT ry:n verkkosivuilta.

Päivitetty juttua 14.11. klo 9.29. Lisätty lisätietoa afrikkalaisesta sikarutosta.

Lue lisää:

Afrikkalainen sikarutto ei ota hellittääkseen – Puolassa sikarutto vaivaa tuotantosikaloita

Sähköaitaa sairaiden villisikojen ympärille –Tšekki yrittää pysäyttää afrikkalaisen sikaruton

Aiheeseen liittyvät artikkelit