Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Maatalous

Maatalouden tuotantovälineisiin menee rahaa aiempaa enemmän – eniten nousi lannoitteiden hinta

Vain siementen sekä koneiden korjauksen ja huollon hinnat laskivat.
Maataloustuotantoon käytettävien tarvikkeiden ja palveluiden hintojen nousu johtuu Tilastokeskuksen mukaan etenkin energian hinnan noususta.

Maatalouden tuotantovälineiden ostohinnat nousivat Tilastokeskuksen mukaan 2,3 prosenttia vuoden 2017 kolmannella vuosineljänneksellä vuotta aiempaan verrattuna.

Kokonaisindeksin nousuun vaikutti Tilastokeskuksen mukaan etenkin lannoitteiden, energian ja eläinten rehujen kallistuminen. Lannoitteiden hinnat kallistuivat 8,1 prosenttia, energian hinnat 7,7 prosenttia ja eläinten rehut 2,4 prosenttia vuodessa.

Tuotantoon käytettävien tarvikkeiden ja palvelujen hinnat nousivat vuoden aikana 2,9 prosenttia. Vain siementen sekä koneiden korjauksen ja huollon hinnat laskivat. Muilla indeksin osa-alueilla hinnat nousivat.

Investointeihin käytettävät tavarat ja palvelut kallistuivat keskimäärin 0,7 prosenttia. Eniten kallistuivat kuljetuskaluston hinnat, 2,1 prosenttia.

Tilastokeskus arvioi, että tuotantovälineiden ostohinnat nousevat tänä vuonna 1,6 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Tuotantoon käytettävien tarvikkeiden ja palveluiden hinnat nousevat 1,9 ja investointeihin käytettävien tavaroiden ja palvelujen hinnat nousevat 0,8 prosenttia.

Maataloustuotantoon käytettävien tarvikkeiden ja palveluiden hintojen nousu johtuu Tilastokeskuksen mukaan etenkin energian hinnan noususta.

Lue lisää

Ruuan hintapaine korostaa kotimaista

Puolet suomalaisista mökkeilee alle 40 kilometrin päässä kotoaan – yhtä mökkiä käyttää keskimäärin neljä henkeä

Sipilä siirtyy ympäristövaliokunnan johtoon, Vanhanen nimettiin ulkoasiain- ja lakivaliokuntiin

Suomen kasvihuonekaasupäästöjen määrä väheni yhdeksän prosenttia