Maatalous

Viro pyrkii maitotuotteillaan Suomen markkinoille - naapurimaa luottaa maitonsa laatuun

MT Plus Maatalous 18.11.2017

Viro tuottaa maitoa lähes tuplasti oman kulutuksensa verran.


Stiina Hovi

Maito on Viron valkoista kultaa. Maa tuottaa maitoa lähes tuplasti oman kulutuksensa verran ja potentiaalia löytyy tuotannon lisäämiseen.

Virolaiset maidontuottajat ja meijerit arvioivatkin Suomea ja Ruotsia vientimarkkinamaina, koska markkinahinnat ovat täällä Viron hintoja korkeammat.

Viron suurimman karjatilan Trigon Dairy Farming Estonia (TDFE) hallituksen puheenjohtaja Joakim Helenius kertoo, että toistaiseksi liki puolet tuotannosta viedään raakamaitona Latviaan ja Liettuaan.

Viron kannalta järkevämpää olisi kuitenkin, että maito jalostettaisiin Virossa, ja myytäisiin valmiina tuotteina Ruotsin ja Suomen kuluttajamarkkinoille, missä hintataso on Viroa korkeampi.

Heleniuksen mukaan virolaiset maidonjalostajat ovatkin lisäämässä tuotantokapasiteettiaan merkittävästi.

Viro luottaa maataloustuotteidensa laatuun, sillä ne ovat heti Suomen jälkeen EU:n puhtaimpia. Näin sanoo Viron maaseutuelinkeinoministeri Tarmo Tamm.

Maidon- ja sianlihantuotanto ovat kärsineet eniten Venäjän vientikiellosta. Vaikka Pietari ja Moskova ovatkin Viron maataloustuotteille tärkeät markkinat, Tamm vakuuttaa, että Viro sitoutuu EU:n yhteiseen linjaan. Menetettyjen markkinoiden tilalle haetaan nyt uusia kohdealueita EU:n sisältä.

Maidontuotanto on saatu jo palautumaan 780 000 tonnin vuositasolle. Tuottajahintakin on kohonnut yli 30 sentin.

Lehmien keskituotos on noussut lähelle Suomen tasoa. Kun lehmät vielä 2000-luvun alussa lypsivät keskimäärin 5 000 litraa vuodessa, on määrä nyt jo lähes 9 000 litraa. Suomessa keskituotos oli viime vuonna 9 500 litraa.

"Ennätyslehmän päivätuotos on 87,1 litraa", kehaisee Tamm.

Aiheeseen liittyvät artikkelit