Maatalous

Päätös EU:n luomuasetuksesta sinetöitiin – Suomi pettyi tulokseen

Maatalous 20.11.2017

Suomi vastusti päätöstä, koska kompromissiehdotuksen ei katsottu sisältävän Suomen kannalta tyydyttävää ratkaisua kasvihuonetuotannosta.


Jaana Kankaanpää
Suomen ohella luomupäätöstä vastustivat Tsekki, Itävalta, Kypros, Latvia sekä Slovakia. Tyhjää äänestivät Saksa, Belgia ja Unkari.

Maatalouden erityiskomitea hyväksyi tänään määräenemmistöllä ehdotuksen EU:n uudeksi luomuasetukseksi. Suomi vastusti päätöstä, koska nyt äänestykseen tuodun kompromissiehdotuksen ei katsottu sisältävän Suomen kannalta tyydyttävää ratkaisua koskien esimerkiksi kasvihuonetuotantoa.

Muita Suomelle ongelmallisia kohtia ovat muun muassa vähittäiskaupan velvoittaminen valvontaan pakkaamattomien tuotteiden osalta sekä siementen käyttöä ja tuotantoa koskevat säännöt. Uusi asetus rajoittaisi myös muiden kuin luomueläinten laiduntamista luomutuotannossa olevilla pelloilla.

"Suomen keskeisenä tavoitteena on eurooppalaisessa maatalouspolitiikassa purkaa viljelijöiden ja koko ruokaketjun hallinnollista taakkaa ja selkiyttää sääntöjä. Nyt hyväksytty luomuasetus ei kuitenkaan edistä näitä tavoitteita, vaan aiheuttaa uusia kustannuksia ilman merkittäviä hyötyjä", toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Ehdotus kuitenkin mahdollistaa nykyistä riskiperusteisemman valvonnan käyttöönoton, mikä tulee vähentämään valvontakäyntejä tietyillä tiloilla, joilla ongelmia ei ole aikaisemmin todettu.

Maatalouden erityiskomiteaan tuodun esityksen takana oli määräenemmistö. Suomen ohella päätöstä kuitenkin vastustivat Tsekki, Itävalta, Kypros, Latvia sekä Slovakia. Tyhjää äänestivät Saksa, Belgia ja Unkari.

Uusi luomuasetus on pitkällisen prosessin tulos. Komission ehdotus uudeksi luomuasetukseksi tuotiin käsittelyyn jo keväällä 2014 ja neuvottelut Euroopan parlamentin kanssa kestivät poikkeuksellisen pitkään.

Asetusta aletaan soveltaa 1.1.2021 alkaen. Asetuksen jatkovalmistelussa EU:ssa on ratkaistava vielä yksityiskohtaisesti esimerkiksi eläinsuojia koskevat vaatimukset.

"Nyt on jatkettava työntekoa, jotta näistä yksityiskohdista saadaan luomusektorillemme mahdollisimman hyvät", Leppä toteaa.

Suomelle takkiin EU:n luomu-uudistuksessa –byrokratia lisääntyy

MTK: EU:n uudet säännöt voivat lisätä luomutuotteiden pakkaamista –"vastoin kuluttajan halua"

Aiheeseen liittyvät artikkelit