Maatalous

Elämän rankin ponnistus – Katso videolta, kuinka broileri kuoriutuu munasta

Sanne Katainen

Huh hellettä! Lämpöä on +34 astetta ja lintujen kiihkeä sirkutus soi korvissa.

Nyt ei kuitenkaan olla tropiikin aurinkorannalla, vaan Liedon Tarvasjoella Matti Säterin broileritilalla.

Täällä kokeillaan HK Scanin uudenuutukaista menetelmää. Kun broilerit aiemmin ovat tulleet tilalle päivän ikäisinä untuvikkoina, nyt ne tuodaan kuoriutumiskypsinä munina.

14 900 munan kuorma saapui tilalle viime viikon keskiviikkona. Varta vasten tätä tarkoitusta varten suunnitellut kennot levitettiin 750-neliöisen hallin puhtaalle turvepehkulle.

Samana päivänä kuoriutui jo viisi untuvikkoa, vaikka "laskettu aika" on vasta lauantaina.

Torstaiaamuna hallissa kuuluu muutaman laumaansa etsivän linnun kirkas piipitys. Yöllä kuoriutunut pieni porukka on pörhistänyt höyhenensä ja hakeutunut yhteen.

Vieressäni munaan ilmestyy pieni reikä. Ahkera nokka alkaa laajentaa halkeamaa ympäri munan kärkeä, kunnes munan "hattu" raottuu ja ulos pistää pieni siipi. Kohta näkyy myös punertava pää. Viserrystä kuuluu jo ennen kuin tulokkaasta näkyy mitään ulospäin.

Kuoriutuminen on linnulle rankkaa. Välillä levähdetään, sitten työ jatkuu.

25 minuutin kuluttua märän ja surkean näköinen rääpäle pinnistää ulos munasta.

"Tekisi mieli auttaa, mutta sitä ei saa tehdä", HK Scanin tuotantoneuvoja Elina Santavuori sanoo. Luonto hoitaa asian parhaiten.

Kun lintu on kuoriutunut, vie vielä kuutisen tuntia, ennen kuin se alkaa näyttää siltä kuin tipun odotetaan näyttävän: pehmeältä, pörröiseltä ja keltaiselta.

Syömään se kuitenkin hakeutuu heti. Ensimmäinen ateria on määrältään 1–2 grammaa.

Kuoriutuminen on linnulle rankkaa. Välillä levähdetään, sitten työ jatkuu.

Matti Säterin tila pääsee ensimmäisten joukossa Suomessa kokeilemaan HK Scanin uutta menetelmää.

Säteri on kasvattanut broilereita vuodesta 1990. Tilalla on 60 000 linnun yksikkö, joka vastaa melko tarkkaan Suomen keskikokoa.

Isäntä kertoo suhtautuvansa konseptiin suurella mielenkiinnolla.

Kun broilerit kuoriutuvat tilalla, untuvikkoja stressaava siirtovaihe jää välistä. Poikaset pääsevät heti kuoriuduttuaan syömään ja juomaan.

Uuden menetelmän odotetaan parantavan myös lintujen vastustuskykyä, HK Scanin tuotantoeläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Leena Pohjola kertoo. Se on tärkeää, sillä broilereita kasvatetaan täysin ilman antibiootteja.

20 minuutin työn jälkeen lintu levähtää taas kerran ennen kuoresta ulos ponnistamista.

Broilerituottajan rankin työvaihe ajoittuu lintuerien vaihtoon. Joka erän välissä kaikki kuivikkeet ajetaan ulos ja koko halli pestään ja desinfioidaan.

Kun uudet linnut ovat sisällä, tuottaja keskittyy ennen kaikkea valvontaan. Lämpötila, ilman hiilidioksidipitoisuus, rehunkulutus, vedensaanti – kaikki on koko ajan seurannassa.

Kun munat keskiviikkona saapuivat tilalle, Säteri sääti automatiikan hälyttämään heti, jos lämpötila hallissa laskee 0,7 astetta. Hän sai nukkua yön rauhassa.

"Jos olisin laittanut hälytysrajaksi vaikka 2–3 astetta, lämpötila olisi häiriötilanteessa saattanut laskea liikaa ja koko homma mennä pieleen. On pakko pelata varman päälle."

Leena Pohjola tutkii pirteää untuvikkoa.

Keskustelupalstoilla liikkuu broilerituotannosta paljon väärää tietoa. Kuten väite, että broilerit on jalostettu niin raskaiksi, etteivät ne jaksaisi enää kantaa itseään, jos kasvaisivat pitempään kuin nykyiseen runsaan kuukauden teurasikäänsä.

"Se ei pidä alkuunkaan paikkansa", Pohjola sanoo. "Eläväthän näiden vanhemmatkin pitkään."

Säteri muistelee, kuinka hänen tuttavansa aikanaan otti pari broileria lemmikeiksi.

"Siellä ne pomppivat navetan ruokintapöydällä ja taisivat olla tilalla pari vuotta, ennen kuin kettu nappasi ne. Isoja olivat, mutta hyvin liikkuivat!"

HK Scanin tuotantoneuvoja Elina Santavuori (vas.) ja asiantuntija Eija Talvio mittaavat kuoriutuvien munien lämpötilaa.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

HKScanin osakeanti ylimerkittiin reippaasti – haetusta 60 miljoonasta mentiin viheltäen yli

Helpot broilerivartaat

Katso upeat kuvat: Metsäkanalintujen pesillä alkaa pian säpinä, kun munasta pinnistetään maailmalle