LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Maatalous

Söisitkö geenimuunneltua banaania? Se voi olla pian ainut vaihtoehto

Australialaisessa viljelykokeessa geenimuunnellut banaanit vastustivat hyvin tuhoisaa Panaman tautia aiheuttavaa sientä, kertoo Science.
Jaana Kankaanpaa
Banaanin valtalajike Cavendish on altis Panaman taudille. Geenimuuntelu voi antaa kasville vastustuskyvyn.

Science-lehden mukaan geenimuuntelu saattaa tuoda ratkaisun Panaman tautiin, joka uhkaa hävittää banaaniviljelmiä koko maailmassa. Taudilta on välttynyt toistaiseksi vain Amerikan manner.

Australiassa Queenslandin teknologiayliopistossa on kehitetty muuntogeenisiä banaanikasveja, jotka osoittavat vastustuskykyä Panaman taudille.

Viljelykoe perustettiin vuonna 2012. Muuntogeenisiä banaaneja oli kahdenlaisia. Yhteen ryhmään vastustuskyvyn antava geeni otettiin villibanaanilta, toisen ryhmän vastustuskykygeeni oli peräisin sukkulamadolta. Banaanit altistettiin Panaman taudille hautaamalla jokaisen kasvin viereen taudin saastuttamaa kasviainesta.

Tavallisista, vastustuskyvyttömistä banaaneista 67–100 prosenttia kuoli. Sen sijaan geenimuunnelluista banaaneista moni pärjäsi hyvin, ja kaksi linjaa oli täysin oireettomia. Näistä yhdellä oli villibanaanin ja toisella sukkulamadon geeni. Vastustuskyky ei vähentänyt sadon määrää.

Kaupalliseen tuotantoon muuntogeeninen banaani voisi päästä viiden vuoden kuluessa.

Sen menestys riippuu kuluttajien suhtautumisesta. Varsinkin Euroopassa kuluttajat eivät suosi geenimuunneltuja elintarvikkeita.

Science-lehden haastatteleman filippiiniläisen asiantuntijan mukaan banaanin pelastamiseksi on muitakin vaihtoehtoja kuin geenimuuntelu.

Panaman tauti on etenkin valtalajike Cavendishin ongelma. Filippiineillä banaanin tuottajat käyttävät siksi aikaisempaa monipuolisemmin eri lajikkeita. Niiden varjopuolena on Cavendishia heikompi laatu ja pienempi sato.

Science-lehden juttu (englanniksi)

Lue myös:

Banaani voi hävitä maailmasta pian (MT 17.4.2015)

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pelastaako hampurilainen kasvinjalostuksen?

Yle: Panamantauti levisi Etelä-Amerikkaan ja uhkaa maailman banaanintuotantoa

MTK sallisi geenieditoinnin: "Kilpailukyvystä täytyy pitää huolta"