Maatalous

Traktori kulkee helpommin ilman kuljettajaa kuin auto – tuleva 5G-verkko vie maatalouden digitalisaation eturiviin

Maatalous 21.11.2017

”Automatisoinnissa harpataan huimasti eteenpäin. Emme edes tiedä, mitä kaikkea se tuo tullessaan.”


Veikko Niittymaa
Satelliittikuvien perusteella näkee, missä vilja kasvaa hyvin ja missä ei. Kuva on otettu Frankfurtin itäpuolella sijaitsevalta pellolta, kertoo myyntipäällikkö Wilhelm Bonse-Geuking Kleffmanilta.

Tulossa oleva langaton 5G-verkko sopii maatalouden tarpeisiin vallan mainiosti ja maatalous tulee olemaan digitalisaation eturivissä, ennustaa johtaja Norman Franchi Dresdenin yliopistosta.

Saksassa 5G-verkkoja testaavaa työryhmää johtava Franchi muistutti, että traktori on helpompi saada kulkemaan ilman kuljettajaa kuin auto.

Franchin mukaan ilmastonmuutos vaatii maatalouden tehostamista kaikin puolin, jotta kasvava väestö pystytään ruokkimaan samalla, kun peltoala vähenee ja olot muuttuvat hankalammiksi.

Kehitys tulee olemaan kiivasta lähivuosina ja maatalous on eturivissä ottamassa käyttöön uusia digipalveluita ja -järjestelmiä.

Franchin mukaan 5G-verkot mullistavat tiedonsiirron ja samalla lähes kaiken muun. Tähän asti langattomat verkot ovat yhdistäneet ihmisiä. Uusi verkko yhdistää koneita toisiinsa.

”Automatisoinnissa harpataan huimasti eteenpäin. Emme edes tiedä, mitä kaikkea se tuo tullessaan.”

Franchi puhui runsas viikko sitten Hannoverissa Saksassa maatalouskonetutkijoiden konferenssissa.

Digitalisaatio näkyi konferenssin jälkeen avatuilla Agritechnica-messuilla, joiden teema oli Vihreä tulevaisuus – älykäs teknologia. Puoli hallia oli varattu yrityksille, jotka esittelivät alan uusimpia ideoita.

Viljaa ei tarvitse kohta lähettää analysoitavaksi, kun puimuri mittaa samat tiedot vauhdissa ja tallentaa tiedot jokaisesta pellon kohdasta.

Eurooppalainen Sentinel-satelliitti kuvaa maapalloa ja kiertää joka kolkan viiden päivän välein. Kuvat ovat ilmaisia ja kertovat pellon tai metsän kasvuston määrän 10 neliön tarkkuudella. Jatkossa tietoa saadaan paljosta muustakin.

Sentinelin kuvia käytetään jo täsmälannoitukseen. Saksalainen Kleffman on testannut ideaa pari vuotta ja ensimmäinen kaupallinen versio esiteltiin Hannoverissa.

Karvalakkiversiossa riittää, että tilalla on tablettitietokone. Yhtä lailla tieto käy hienostuneiden lannoitelevitinten automaattiseen ohjaukseen, kertoo myyntipäällikkö Wilhelm Bonse-Geuking Kleffmanilta.

Hinta on 8,5 euroa hehtaarilta vuodessa, yli 100 hehtaarin tiloille luvataan alennusta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit