Maatalous

Suomalaista lihaa syövän ei tarvitse pelätä säteilyä

Viidessadasosa suomalaisen saamasta vuotuisesta säteilyannoksesta tulee lihasta.
Jaana Kankaanpää
Kotimainen liha on monin tavoin turvallista – uusimman tiedon mukaan myös säteilyn suhteen.

Suomessa tuotetun lihan ja kananmunien syömistä ei tarvitse säteilyn vuoksi rajoittaa, Säteilyturvakeskus tiedottaa.

Säteilyturvakeskus ja Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ovat yhdessä koonneet tietoa luonnon radioaktiivisten aineiden sekä keinotekoisten radioaktiivisten aineiden pitoisuuksista kotimaisessa lihassa ja kananmunissa.

Hankkeessa selvitettiin myös cesium-137-isotoopin pitoisuuksia Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeisestä ajasta tähän päivään.

Suomessa lihansyönnistä saatava vuosittainen säteilyannos on hyvin pieni, vain noin 0,2 prosenttia suomalaisen saamasta keskimääräisestä vuotuisesta 3,2 millisievertin kokonaissäteilyannoksesta.

Suurin osa lihasta saatavasta säteilyannoksesta aiheutuu luonnon radioaktiivisista aineista.

Tšernobylin onnettomuudessa maatalousympäristöön päätyneet radioaktiiviset aineet nostivat vain vähän lihan radioaktiivisuutta.

Keinotekoiset radioaktiiviset aineet, kuten cesium-137 ja strontium-90, aiheuttavat alle viisi prosenttia suomalaisten lihansyönnistä vuodessa saamasta säteilyannoksesta.

Hankkeessa kerättiin näytteitä naudan-, sian-, broilerin- ja lampaanlihasta sekä kananmunista. Niitä kerättiin vuosina 2014–2017 teurastamoista ja kananmunapakkaamoista eri puolilta Suomea.

Stukin tiedote

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Syötkö kananmunan päivässä? Tuoreen tutkimuksen mukaan se tai runsas kolesterolin saanti ei lisää riskiäsi aivoinfarktiin

Vihreä kuppimunakas

Testaa tietosi MT:n suuressa Munavisassa!