Maatalous

EU-komissio päätti: Glyfosaattia saa käyttää vielä ainakin viisi vuotta

Maatalous 27.11.2017

Taistelu glyfosaatista on ohitse. 18 jäsenmaata salli sen jatkokäytön viideksi vuodeksi.


Jukka Pasonen
Glyfosaattia.

EU-komissio on päättänyt, että rikkakasvien torjunta-aineen, glyfosaatin, jatkomyyntilupaa jatketaan viidellä vuodella. Asiasta saatiin sopu tänään maanantaina muutoksenhakukomiteassa Brysselissä. Aineen myyntilupa olisi umpeutunut joulukuun puolivälissä.

Komission kanta oli, ettei se etene, ennen kuin sillä on jäsenmaiden määräenemmistö takanaan. Määräenemmistö tarkoittaa vähintään 16 jäsenmaan tukea sekä 65 prosenttia unionin asukkaista. Nyt 18 maata äänesti viiden vuoden jatkoajan puolesta.

EU-komissio esitti alun perin kymmenen vuoden jatkoaikaa glyfosaatille, mutta esitys ei saanut taakseen määräenemmistöä aiemmissa kokouksissa.

Glyfosaatti on Euroopan ja maailman eniten käytetty torjunta-aine. Suurista jäsenmaista esimerkiksi Italia ja Ranska vastustivat myyntiluvan jatkoa, koska glyfosaatin on epäilty olevan syöpävaarallinen. Saksa oli aikaisemmin neutraali, mutta asettui nyt luvan kannalle. Myös Puola kääntyi äänestämään esityksen puolesta. Portugali oli ainoa maa, joka ei sanonut kantaansa. Suomi kannatti viiden vuoden jatkoa, mutta olisi ollut valmis myös pidempään jatkoon.

EU-parlamentin mielestä glyfosaatista tulisi luopua kokonaan ja kehittää ympäristöystävällisempiä torjunta-aineita. Euroopan kemikaaliviraston mukaan ei voida todistaa, että torjunta-aineella olisi yhteys syöpään. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on päätynyt samaan tulokseen.

Euroopan viljelijöiden kattojärjestö Copa-Cogeca pettyi komission päätökseen. Koska tieteellistä näyttöä syöpävaarallisuudesta ei ole, lupa olisi pitänyt uusia järjestön mukaan vähintään kymmeneksi vuodeksi.

Glyfosaattia käytetään muun muassa maatalousyhtiö Monsanton Roundup-tuotteissa.

27.11.2017 klo 16:54 juttua päivitetty. Muokattu ingressiä klo 17:12.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT