Maatalous

Sadon laatu romahti: Pullaan ja pitkoon saattaa livahtaa nyt tuontivehnää

Maatalous 29.11.2017

Vain kuudesosa vehnäsadosta täyttää Eviran mukaan leipävehnän vaatimukset. Fazer ehdottaa varmuusvarastoissa olevien vehnien vaihtamista kauraan ja rukiiseen.


Jukka Pasonen
Ruokateollisuus käyttää vuosittain noin 240 miljoonaa kiloa vehnää.

Kotimaista ruista riittää leipään, mutta vehnän kanssa voi tulla ongelmia. Eviran perjantaina julkaisemien ennakkotietojen mukaan vain 15 prosenttia kevätvehnistä täyttää myllyjen tarpeet ja syysvehnissä tilanne on lähes sama.

Kevätvehnän sakoluku romahti korjuun viivästyessä ja syysvehnässä on puolestaan niukasti valkuaista, toteaa erikoistutkija Elina Sieviläinen Eviralta.

Eviran mukaan myllykelpoista vehnää saatiin vain 130 miljoonaa kiloa, kun tarve on 240 miljoonaa kiloa. Tilanne ei ole ehkä aivan näin tukala, sillä Evira käyttää valkuaisrajana 12,5 prosenttia, kun myllyille käy vielä 12-prosenttinen.

Suomalainen kevätvehnä on joustavaa leivontaominaisuuksissa, mutta haastava talvi on joka tapauksessa tulossa, toteaa toimitusjohtaja Pekka Mäki-Reinikka Fazerin Myllyltä.

Kotimaisella sadolla yritetään pärjätä, Mäki-Reinikka vakuuttaa. Mäki-Reinikan mielestä varmuusvarastoissa olevaa vehnää voitaisiin vaihtaa kauraan ja rukiiseen ja paikata sillä leipävehnän vajetta.

"Rukiin tilanne on erittäin hyvä ja elintarvikekauraakin riittää."

Aiheeseen liittyvät artikkelit