Maatalous

Linnan juhlat koristellaan ensimmäistä kertaa täysin kotimaisilla kukilla

Kukat ovat Kauppapuutarhaliiton kukkaviljelijöiden lahja Suomen kansalle.
Hanna Helenius kerää kukkia Piltin puutarhalla Pöytyällä.

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Presidentinlinna koristellaan yksinomaan Suomessa kasvatetuilla kukilla. Vastaavaa ei ole tapahtunut koskaan aikaisemmin Linnan juhlien liki satavuotisessa historiassa.

"Idea syntyi itsenäisyyspäivänä 2015", toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta kertoo.

"Juhlia seuratessani tuumin, että nyt kyllä katsotaan, saisimmeko järjestettyä Linnaan kotimaisia lähikukkia 100-vuotisjuhliin. Ja näyttäähän tämä nyt toteutuvan."

Idea käytiin esittelemässä Linnassa kevättalvella 2016. Sieltä näytettiin vihreää valoa.

Perusongelma oli, että kotimainen leikkokukkatuotanto oli tulppaaneja lukuun ottamatta hävinnyt Suomesta jo vuosia sitten, Jalkanen kertoo. Lisäksi Linnaan hyväksytään vain tuoksuttomia sinisiä ja valkoisia kukkia.

Kauppapuutarhaliitto aloitti kaikessa hiljaisuudessa keväällä 2016 sopivien viljelijöiden etsimisen.

Koska joulukuu on kukkien viljelyn kannalta hankalin mahdollinen, jouduttiin monenlaisiin erityisjärjestelyihin. Osin viljelyä testattiin aikaisemmilla erillä.

"Oli ilo nähdä, millä innolla kukkaviljelijät tarttuivat haasteeseen, kun esitimme ennalta mietityille puutarhoille kukkien kasvattamista Linnaan", Jalkanen sanoo. "Asia koettiin tärkeänä velvollisuutena ja arjen isänmaallisuutena."

Linnan koristeluihin käytetään kaikkiaan noin 3 500 kukkaa. Ne tulevat kuudelta kukkapuutarhalta eri puolilta maata.

Koristeluihin käytetään ruusuja, orvokkeja, gerberoita, ritarinkukkia, krysanteemeja, joulutähtiä, ruiskukkia, tulppaaneja sekä värililjoja.

Myös oheiskasveina käytettävät vihreät ovat kotimaisia eli suomalaisia havuja ja muita metsän elementtejä.

Kukkia toimittivat Kotipellon puutarha Nousiaisista, Ali-Marttilan puutarha Kangasalta, Ansari-Yhtymä Luumäeltä, Partaharjun puutarha Pieksämäeltä, Piltti Oy:n puutarha Pöytyältä sekä Urosen puutarha Jämsästä.

Lue lisää

Kiitos myös suomenhevoselle

Kuka puolustaisi sinua?

Tänään selviää, millaisin erityisjärjestelyin Linnan juhlia vietetään tänä vuonna – kättely ei ehkä palaa juhliin, vaikka koronapandemia helpottaisi

Vuoden 2021 kukkien ja kasvituotevihannesten laatutuottajien palkinnot on jaettu – tunnustukset menivät Nurmijärvelle ja Laitilaan