Maatalous

Kenian kyntökisoissa riitti yllätyskäänteitä – kroaatit ilman auroja ja kanadalaiset jäivät jumiin Nairobiin

Maatalous 08.12.2017

Suomalaiset jäivät kauas kärjestä, kun välineurheiluksi muuttunut kisa ei sujunut kotoa tuodulla kalustolla.


Ismo Näkki
Kenian pellot yllättivät suomalaiset MM-kyntäjät. Maa tarttui tiukasti Matti Rautiaisen auran siipiin ja pilasi kisan.

Nakurussa Keniassa viime viikonloppuna pidetyt kynnön maailmanmestaruuskisat olivat yllätykselliset niin tulosten kuin tapahtumien suhteen.

Ikävimmin kävi kanadalaisille, joiden passit ja lentoliput varastettiin lähes saman tien, kun he ehtivät kisapaikalle. Kroatialaiset puolestaan pyörittelivät peukaloita, kun kenialaisten lupaamaa kalustoa ei löytynyt. Toiselle heistä saatiin järjestettyä laina-aurat.

Kanadan edustajat palasivat suomalaisten mukana Nairobiin, mutta arvelivat, että lentojen ja passien hankkiminen viivästyttää kotimatkaa useita viikkoja, kertoo Keniasta tiistaina kotiutunut SM-kyntöjen sihteeri Ismo Näkki.

Pitkäkyntisiä oli liikkeellä enemmänkin ja yksi heistä juostiin kiinni, kun mukaan oli tarttunut passin ja asiapaperit sisältänyt reppu traktorin ohjaamosta. Seuraavana harjoituspäivänä paikalle saatiin poliiseja ja varastelu loppui.

Näkin mukaan kilpailullisestikin MM-kynnöt jättivät paljon jossiteltavaa. Suomea edustaneet Matti Rautiainen ja Arto Ali-Eskola jäivät kauas kärjestä, Rautiainen oli 11. ja Ali-Eskola 17.

Suomalaiset voivat syyttää myös itseään heikosti menneistä kisoista. Heille kerrottiin etukäteen, että Nakurun pellot ovat oikukkaita eikä siellä menesty samalla kalustolla kuin Suomessa.

Vinkistä ei otettu vaarin eikä mukaan pakattu muovisiipiä, jotka ratkaisivat kisan. Mitalit ja pistesijat menivät muovikalustolla kyntäneille. Näkki arvelee, että Rautiaisella olisi ollut oikealla siipivalinnalla hyvät mahdollisuudet nousta mitaleille.

Nakurun alueen pellot ovat runsasmultaisia, mutta erittäin kovia. Maa tarttuu herkästi teräksiseen siipeen. Rautiainen joutui jokaisessa käännöksessä raapimaan multaa irti siivistä. Työjälki kärsi ja aikaa kului liikaa.

Ali-Eskola levitti silikonia siiven pintaan toisena kilpailupäivänä, mutta se kului pois saman tien.

Brittein saarten kyntäjät ovat hallinneet kisoja vuosikymmeniä, mutta Keniassa aiemmista meriiteistä ei ollut apua. Skotit jättivät kisat väliin, kun olisivat joutuneet kustantamaan matkat itse.

Yleisen sarjan mestariksi nousi yllättäen yhdysvaltalainen Gene Gruber historian suurimmalla, 63 pisteen, erolla kisan kakkoseen Irlannin Eamon Traceyhin. Kolmas oli tanskalainen Bjarne Nielsen.

Yhdysvaltalaiset ovat viime vuosikymmeninä olleet tuloslistan loppupäässä.

Gruber oli tullut Keniaan ja Nakuruun jo viikkoja etukäteen harjoittelemaan ja tutustumaan oloihin. Lisäksi hän oli harjoitellut kotimaisemissa täysipäiväisesti vuoden ajan, Näkki kertoo.

Paluuauroissa voittaja oli vielä ylivoimaisempi. Irlannin John Whelan tunsi olot. Hän jätti toiseksi tulleen Uuden Seelannin Bob Mehrtensin peräti 67 pisteen päähän. Kolmas sija meni ranskalaiselle Yves Thievonille,

Seuraavat kynnön MM-kisat pidetään Stuttgartin lähellä Saksassa syyskuun alussa 2018.

Aiheeseen liittyvät artikkelit