Maatalous

Husu-Kallio: Maakuntauudistus vaikuttaa kunnaneläinlääkäreiden tarjoamiin palveluihin – järjestelmää uudistettava harkiten

Maatalous 11.12.2017

Maakuntauudistus saattaa siirtää vastuun eläinlääkäripalveluiden järjestämisestä kunnilta maakunnille. Hyvin toimivaa kunnaneläinlääkärijärjestelmää pitää uudistaa huolellisen arvioinnin pohjalta, kirjoittaa kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.


Antti Savolainen
Eläinlääkäri hoitamassa hevosen hampaita.

Maakuntauudistus vaikuttaa myös kunnaneläinlääkäreiden tarjoamiin palveluihin. Velvoite niiden järjestämisestä esitetään siirrettäväksi kunnilta maakunnille.

Hyvin toimivaa kunnaneläinlääkärijärjestelmää pitää uudistaa kokonaisuutena, suunnitelmallisesti ja huolellisen arvioinnin pohjalta, kirjoittaa blogissaan maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Arvioinnin pohjaksi ministeriö teettää ensi vuonna selvityksen.

Palveluiden järjestäminen maakuntavetoisesti on tilaisuus tarjota eläinlääkäripalvelut nykyistä isommilla alueilla, mikä tuo parhaassa tapauksessa synergiaetuja, Husu-Kallio kirjoittaa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että nykyinen kunnaneläinlääkärijärjestelmä toimii hyvin.

"Sen avulla on varmistettu kohtuuhintaiset ympärivuorokautiset eläinlääkäripalvelut kaikkialla Suomessa. Samalla on järjestetty tehokas eläintautien torjunta ja eläinten hyvinvoinnin valvonta."

Korjattavaakin löytyy: tasapuolisen kilpailun varmistaminen, kustannusten pitäminen kurissa ja kunnaneläinlääkäreiden työssä jaksamisesta huolehtiminen.

Kansliapäällikön mukaan sote-uudistus ei sisällä esitystä eläinlääkäripalveluiden yhtiöittämispakosta tai valinnanvapaudesta.

Maakunta voi järjestää eläinlääkäripalvelut esimerkiksi osana liikelaitoksensa toimintaa tai maaseutupalveluiden yhteydessä.

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallion blogi kokonaisuudessaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit