Maatalous

"Vettä tulee liikaa ja väärään aikaan" – ilmastonmuutos on näyttänyt voimiaan taas tänä syksynä

Maatalous 11.12.2017 Pori

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet eivät toteudu ilman maaseudun yrittäjien panosta, arvioi MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola.


Jussi Partanen
MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola keskusteli ennen syyskokouksen alkua MTK Satakunnan toiminnanjohtajan Markku Pärssisen kanssa.

Maa- ja metsätalous ovat avainasemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa ja kestävän kehityksen edistämisessä, korosti maanantaina Satakunnan tuottajaliiton syyskokouksessa puhunut ympäristöjohtaja Liisa Pietola MTK:sta.

"YK:n 17 Kestävän kehityksen tavoitetta eivät toteudu ilman maaseudun yrittäjien vahvaa panosta."

Alkutuottajat eivät kuitenkaan ole helpon tehtävän edessä.

"Luonto on aina näyttänyt ylivaltansa maan kasvun vaalijalle, mutta tänä päivänä ilmastonmuutos lisää vaikeusastetta: maaperän märkyys hankaloittaa ja estää sadonkorjuuta pelloilla ja metsissä", hän totesi.

Ilmastonmuutoksen kurimusta on saatu todistaa pitkin kuluvaa vuotta. Viimeksi kuluneet joulukuun päivätkin käyvät Lounais-Suomessa hyvästä esimerkistä.

"Vettä tulee liikaa ja väärään aikaan."

Karvialainen maitotilallinen Reetta Koivula kysyi Pietolalta, miten maatalouden aikaansaamia hyviä asioita voitaisiin saada esille julkisessa keskustelussa.

"Se on maratonjuoksu", Pietola kuvaili. Hän oli vakuuttunut siitä, että tiedot esimerkiksi kasvavien metsien ja tuottavien peltojen merkityksestä ymmärretään, mutta siihen menee vuosia.

"Politiikassa ei pitäisi aliarvioida peltojen hiilensidontaa, mitä nyt tehdään."

Entinen maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja Kokemäeltä tiedusteli, onko käytettävissä riittävästi tutkimustietoa pelto- ja metsämaan hiilensidonnasta. Ei ole, Pietola sanoi.

"EU-komissiokin on sanonut, että suurin datan puute koskee maaperän hiilensidontaa."

MTK Satakunnan liiton johtokuntaan valittiin syyskokouksessa uutena jäsenenä erikoiskasvien viljelijä Petri Vasku Köyliöstä. Hänet valittiin erovuorossa olleen köyliöläisen Veli-Pekka Sunin tilalle. Muut johtokunnan jäsenet – Ilkka Markkula Ulvilasta, Juho Riuttamäki Huittisista, Jarkko Laitila Pomarkusta, Erika Koivumäki Vammalasta, Juha Vehkalahti Laviasta, Otso Heikola Kokemäeltä, Reetta Koivula Karviasta ja Juho Uusi-Kouvo Punkalaitumelta – jatkavat toimessaan.

Samoin MTK:n valtuuskunnan satakuntalaisedustus säilyy viimevuotisessa kokoonpanossa: Mervi Helkkula, Ulvila, Anne Kangasvuori-Hosike, Huittinen, Jarkko Laitila, Antero Kaappa, Kankaanpää ja Jari Ruski, Kiukainen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit