Maatalous

Tutkija kritisoi maataloustukia: Edistävät hiilen karkaamista

Maatalous 19.12.2017

Arvostetussa Nature Climate Change -tiedelehdessä julkaistussa artikkelissa Suomen Lappi todetaan hiilensidonnan kärkialueeksi.


Pekka Fali
Turvemaat ovat luonnostaan kosteita. Kun turve viljelyä varten kuivatetaan, siihen varastoitunut hiili alkaa nopeasti karata ilmakehään.

Biosfääri eli maaperä ja kasvit voisivat sitoa jopa kaiken ilmakehään kasvihuonekaasupäästöjen myötä vapautuneen hiilen. Siksi Suomen metsät ja muu maankäyttö voisivat tarjota ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ”lisäpalvelua” eli hiilensidontaa.

Näin toteaa tutkija Markku Larjavaara Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan Vitri-ryhmästä.

Jo entuudestaan ilmastonmuutoksen kustannustehokkaaksi hillintäkeinoksi on esitetty joko biosfäärin hiilen vähenemisen hidastamista tai sen määrän kasvun nopeuttamista.

Halvinta biosfäärin hiilen lisäys oli Indonesian tutkimusaloilla, joista suuri osa oli paksuturpeisten luonnontilaisten soiden peitossa.

Larjavaaran mukaan kehitysmaissa haasteita tuo kuitenkin korruptoitunut hallinto. Jos tutkimuksen lähtöoletuksena ei olisi pidetty hyvää hallintoa, siinä haastatellut asiantuntijat olisivat todennäköisesti arvioineet hiilen lisäämisen Indonesian tutkimusalueille hyvin vaikeaksi ja kalliiksi.

Tällöin Lapin tutkimusalue olisi noussut halvimmaksi alueeksi hiilen lisäykselle, Larjavaara toteaa.

”Todennäköisesti maataloustuotannon valtavan suuri tehokkuus kuumissa maissa tekee biosfäärin hiilen lisäyksestä kallista.”

Larjavaara edistäisi hiilensidontaa leikkaamalla maataloustukia, jotka biosfäärin hiilen kannalta järjettömästi kannustavat maanomistajia pitämään maiseman vähähiilisenä.

”Toki joku aina kärsii muutoksista, mutta vielä ollaan lähtökuopissa. Kilpajuoksu on edessä jos maapallon lämpeneminen halutaan pitää alle kahdessa asteessa.”

Helsingin yliopiston johtamassa tutkimuksessa olivat mukana Helsingin yliopiston lisäksi Turun yliopisto ja Cifor eli kansainvälinen metsäntutkimuslaitos.

Aiheeseen liittyvät artikkelit