Maatalous

Pahnoilla kasvaneet possut myydään joulupöytään Olkipossu-tuotemerkillä

Maatalous 22.12.2017

MT:n joulukalenterissa kurkistetaan tänään vihtiläisen Ollikkalan tilan sikalaan.


Jari ja Veera Ollikkala ottivat ensimmäisinä Suomessa käyttöön ryhmävapaaporsituksen.

Ollikkalan sikatilalla Vihdissä rauhoitutaan jo jouluun. Vuoden huippukohta, ennakkoon tilattujen kinkkujen jakopäivät, ovat ohi ja sikala tavallista tyhjempi.

Jouluna kinkku kuuluu useimpien suomalaisten pöytään, mutta pyhien herkuttelun jälkeen sianliha ei hetkeen maistu. Siksi Ollikkalassa tuotanto on ajoitettu niin, ettei joulukuun lopulla ja tammikuussa lähde eläimiä teuraaksi. Myöskään porsimisia ei silloin ole.

Niinpä tilan väki tekee sikalassa vain perustyöt ja keskittyy omiin jouluvalmisteluihinsa. Joulua vietetään oman perheen kesken, ja siskokin tulee käymään, isänsä Jari Ollikkalan kanssa tilaa pitävä Veera Ollikkala kertoo.

Perheen jouluperinteisiin kuuluu sauna sekä tietenkin oman tilan kinkku, leivinuunissa ruiskuoressa paistettu.

MT kertoi Ollikkalan tilasta viime vuoden toukokuussa.

Jari Ollikkala on kasvattanut sikoja 34 vuotta. Tila toimi muun muassa emakkorenkaan keskusyksikkönä.

Pikku hiljaa yhteistyösikalat lopettivat. Toissa vuonna tuli pysähdyksen paikka: loppuuko tuotanto tähän?

Pitkään jatkunut yhteistyö Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan kanssa johti siihen, että isäntä pääsi käymään Hollannissa tilalla, jossa oli käytössä vapaa ryhmäporsitus.

Se tuntui kiinnostavalta vaihtoehdolta, ja ideaa lähdettiin pian toteuttamaan käytännössä.

Tavanomaisessa emakkosikalassa on käytössä porsitus- ja tiineytyshäkit. Ollikkalassa niitä ei ole, vaan sioilla on koko ajan vapaus liikkua.

Tiineet emakot elävät ryhmissä pihatossa. Viikkoa ennen porsimista ne siirretään ryhmäporsituskarsinoihin.

Joka emakolla on oma oljilla kuivitettu porsimiskarsina, josta sillä on vapaa pääsy ryhmäkarsinan jaloittelualueelle. Sen se jakaa muutaman muun emakon kanssa.

Kun porsaat ovat pariviikkoisia, ne ylittävät porsimiskarsinan kynnyksen. Sen jälkeen ne voivat vapaasti liikkua jaloittelutilassa ja maistella emonsa kanssa kiinteää rehua.

Emakot ja porsaat ovat yhdessä yhdeksän viikkoa. Se on sian luonnollinen imetysaika.

Puolitoista vuotta sitten Ollikkalat vasta pohtivat, miten tuotteistaisivat kasvatustapansa. Nyt tilalla on oma nimisuojattu tuotemerkki, Olkipossu.

Lihaa voi ostaa suoraan tilalta tai muutamista marketeista ja kauppahalleista Helsingissä, Espoossa, Vihdissä ja Hyvinkäällä.

"Pioneerin osa ei ole ihan helppo", Veera Ollikkala kertoo. Kauppiaat pitää saada ymmärtämään, miksi eettisesti tuotetusta lihasta on saatava selvästi tavanomaista parempi hinta.

Usein alkusysäys on tullut kuluttajilta, jotka ovat esittäneet toivomuksen kauppiaalleen.

Tilan ei ole juurikaan tarvinnut mainostaa, sillä kiinnostusta on riittänyt muutenkin. Useat tiedotusvälineet ovat tehneet Ollikkalasta juttuja, ja tilalla on Facebookissa yli 3 000 seuraajaa.

Kuluttajien kysymyksiin vastataan auliisti.

"Minulta kysyttiin juuri, miten meidän tuotantomme eroaa luomusta. Kerroin, että rehu ei ole luomua, koska peltomme eivät ole luomussa. Mutta että eläinten hyvinvointi ylittää meillä monessa kohtaa luomun vaatimukset. Sikamme elävät alusta loppuun vapaina pihatossa paksun olkipatjan päällä. Rakolattioita ei ole missään."

Erityisesti emakoiden elämä on Ollikkalassa luksusta. Tosin kaikille tällainen elämä ei sovi.

Moni arveli etukäteen, ettei vapaaporsitus onnistu, koska emakot tallovat porsaitaan. Pelko oli turha.

Veera Ollikkalan mukaan jokainen emakko on yksilö. Toiset vahtivat pesää huolella ja imettävät antaumuksella, toiset ovat huolettomampia.

Niinpä tilalla tehdään jatkuvaa eläinvalintaa. Ne emakot, jotka eivät osaa varoa porsaitaan, päätyvät lihaksi, ja huolelliset jatkavat sukua.

Muut joulukalenterin luukut

Lue myös: Ollikkalan tilalla on sikojen paratiisi

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT