Maatalous

Somerolaiset maitotilalliset kokoontuvat kahville kerran kuussa: "Nyt meitä on 40 – myös naapurikuntalaiset tervetulleita!"

Maatalous 26.12.2017

Lomitus on yksi aamukahvien kestopuheenaiheista.


Maidontuottajat Laura Patrikainen (vas.) ja Minna Saksa (oik.) vaihtavat eläinten terveyskuulumisia Someron kunnaneläinlääkärin Kati Moilasen kanssa.

Somerolaiset maitoyrittäjät kokoontuvat kerran kuukaudessa aamukahveille vaihtamaan kuulumisia.

Käsitöitä ja lähiruokaa myyvän Someron Pellavakeskuksen peräkamariin on kerääntynyt joulukuun ensimmäisenä tiistaina parikymmentä lähiseudun maidontuottajaa. Toisin kuin Esson baarissa, täällä puhutaan politiikan sijasta etupäässä maidontuotantoon liittyvistä asioista.

”Ajatus yhteisistä aamukahveista syntyi lypsyillä. Pari vuotta kypsyttelin ideaa ja sitten uskalsin laittaa toimeksi. Maalikuussa 2016 kokoonnuimme ensimmäisen kerran”, porukan kokoonkutsuja Kaija Pirttilä kertoo.

”Joukkomme on kasvanut koko ajan ja nyt meitä on nelisenkymmentä. Noin puolet pääsee joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina järjestettäviin tapaamisiin. Myös naapurikuntien maitotilalliset ovat tervetulleita joukkoomme.”

Energinen Pirttilä on avannut Someron lypsykarjatilalliset -nimellä kulkevan Facebook-sivun. Siellä ilmoitetaan kokoontumisajat ja -paikat. Myös puskaradio välittää tehokkaasti tietoa.

”Tilaisuuksien pyörittäminen on melko vaivatonta. Varaan vain pariksi tunniksi tilan jostain kahvilasta, joita Somerolla riittää. Jokainen maksaa kahvinsa ja pullansa itse.”

Facebook-ryhmässä vaihdetaan silloin tällöin ajatuksia myös ammattiasioista tai kysellään sopivien työntekijöiden perään. Pääosa keskusteluista käydään kuitenkin kasvokkain kahvikupin ääressä.

”On mukava, kun tilaisuudet vetävät kaikenikäisiä yrittäjiä, yhtä lailla miehiä kuin naisia. Maitoyrittäjät ovat aika lailla sidottuja kotiympyröihin etenkin silloin, kun on pieniä lapsia. Onkin tärkeää päästä edes kerran kuussa irti normaalista arjesta.”

Pirttilä pitää tärkeänä, että toiminta pysyy vapaamuotoisena. Yhdistyksen perustaminen tekisi toiminnasta liian muodollista.

Aamukahvien lisäksi ryhmällä ei ole muuta toimintaa. Risteilyt ja virkistysreissut hoituvat meijeriosuuskunnan tai muiden yhdistysten kautta.

Aamukahveille ei yleensä oteta ulkopuolisia puhujia, jotta yrittäjät ehtivät jutella keskenään omat asiansa.

Kaksikymmentä vuotta maitotilaa miehensä kanssa pitäneen Pirttilän mielestä parasta tapaamisissa on vertaistuki. Jos lehmä on kipeä, rehunkorjuu tökkii tai itsellä ei ole paras vire päällä, auttaa kokemusten vaihto muiden kanssa.

”Kaksi tuntia yhdessäoloa kollegojen kanssa antaa ihmeen paljon energiaa”, Pirttilä tiivistää.

Tärkeää on myös saada uusia tuttavia, joiden kanssa voi tapaamisten välilläkin jutella omista ongelmista ja löytää yhdessä ratkaisuja niihin.

Joskus kahviporukka pyydetään kokousten välissä juhlimaan jonkun tilan satatonnaria tai navetan avajaisia.

Maidontuottajat Laura Patrikainen ja Minna Saksa arvostavat sitä, että ainakin kerran kuukaudessa päiväohjelma poikkeaa normaalista. Työ maitotilalla on melko yksinäistä.

”Kun jutellaan vapaamuotoisesti ja opitaan tuntemaan toisiamme, on helpompi kysyä tarvittaessa neuvoa”, Saksa sanoo.

Someron kunnaneläinlääkäri Kati Moilanen pitää epämuodollisuutta hyvänä asiana. Silloin uusienkin yrittäjien on helpompi tulla mukaan.

Kaikki pitävät nykyistä tapaamisrytmiä sopivana. Useammin ei oikein ehtisi.

Miehetkään eivät yleensä linnoittaudu kahvitreffeillä omiin pöytiinsä. Keskustelunaiheet ovat kaikille yhteisiä.

”Kaikista maatalouteen liittyvistä asioista tulee juteltua. Joskus puhutaan sentään mukavistakin asioista”, maitotilaa Salon Kiikalassa pitävä Kalle Lehtinen lohkaisee.

Jaakko Eskonen kertoo kokemuksistaan edellisen viikon opintomatkalta Englannista. Yhdessä ihmetellään, miksi Suomessa navetat rakennetaan niin raskaasti verrattua muihin maihin.

”Aamukahvituttujen kautta on löytynyt myös tilapäistyötekijöitä, esimerkiksi traktorikuskeja”, Esa Pirttilä kertoo verkoston eduista.

Lomitus on yksi aamukahvien kestopuheenaiheista. Tänäänkin pohditaan, kuinka lomituspalvelut saataisiin Salon alueella toimimaan paremmin. Suunnitelmissa on järjestää keskustelutilaisuus lomitushallinnon kanssa, jotta ongelmia pystyttäisiin yhdessä ratkomaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit