Maatalous

Mielipide: Valion pitäisi lopettaa investoinnit ja korottaa maidon tuottajahintaa – "Kissa kiitoksella elää"

Maatalous 28.12.2017

Maskulaiset Seija Kairinen ja Jarmo Koslonen toivovat MT:n mielipidesivulla Valiolta kiitoslahjojen sijaan kunnon tuottajahintaa.


Eetu Sillanpää
Seija Kairinen ja Jarmo Koslonen vaativat maidon tuottajahintaan korotusta.

Maidon hinta on laskenut Venäjä-pakotteiden alettua niin, ettei maatiloilla ole varaa investoida, Seija Kairinen ja Jarmo Koslonen kirjoittavat MT:n mielipideosastolla.

He pitävät tilannetta kestämättömänä ja epäreiluna, kun Valio samaan aikaan investoi ja maksaa sakkoja.

"Valion on myös lopetettava investoinnit ja säästyneellä rahalla maksettava maailman parhaasta maidosta kuuluva hinta."

Tuottajat eivät myöskään innostu Valion omistajilleen lahjaksi lähettämistä Suomi100 -juustoista ja kiitoskirjeestä.

"Emme halua typeriä kiitoskirjeitä. Kissa kiitoksella elää, me tuottajat tarvitsemme kunnollisen tuottajahinnan ja rahaa."

Kairinen ja Koslonen laskevat pakotteiden laskeneen heidän tilansa tuloja roimasti. Viljelijöiden jaksamiseen osoitettua ostoseteliapua he pitävät naurettavana saavutuksena.

"Ukrainan kriisistä ja Venäjä-pakotteista johtuva tuottaja­hinnan alentuminen vievät meidän tilaltamme vuositasolla noin 90 000 euroa. Herrojen on helppo asettaa pakotteita, kun he itse eivät ole maksajan paikalla."

Kansainvälisen politiikan seurauksena pankkisaldomme on kymmeniä tuhansia euroja miinuksella. Ja valtio ohjaa meitä parisuhdeneuvontaan. Uskomatonta vastuunpakoilua valtiolta!"

Kairisen ja Koslosen mielestä vilkkaana käyvä puukauppakin kielii siitä, että viljelijät joutuvat syömään pääomia, kun tuotteista ei saa kunnon hintaa.

Lue koko kirjoitus:

Kiitokset maidon tuottajahintana

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT