Maatalous

Juuassa lypsettiin aamulla aggregaatin voimin – Pohjois-Karjalassa yhä yli 10 000 sähkötöntä taloutta

Maatalous 28.12.2017

Viimeistään vuoden 2011 Hannu- ja Tapani -myrskyjen jälkeen monille maatiloille hankittiin varavoimajärjestelmiä.


Kari Salonen
Pohjois-Karjalan Sähkö varoitti asiakkaitaan jo ennakkoon, että keliolosuhteet ovat otolliset sähkökatkoille.

Viime päivinä sähkönjakelussa on ollut merkittäviä häiriöitä Pohjois-Karjalassa. Pohjois-Karjalan Sähkön häiriötietopalvelun mukaan sähköttömiä talouksia oli torstai-illalla yli 10 000.

Sekä MTK-Ilomantsin puheenjohtaja Arto Haaranen että MTK-Juuan puheenjohtaja Suvi Juopperi ovat maidontuottajia. Molemmat ovat levollisin mielin, vaikka sähkökatkoja on ollut.

"Helpointa ja halvinta on varautua ja ennakoida", toteaa Haaranen.

Juopperi kertoo, että heillä aggregaattia tarvittiin tänään aamulypsyllä. Sähkönjakelu on pätkinyt, mutta katkokset eivät vielä ole olleet pitkiä.

"Pari vuorokautta pärjätään helpostikin aggregaatin voimin, kunhan farmitankissa riittää polttoöljyä. Vesi tulee lähteestä omaan kaivoon omalla paineellaan, se on iso apu."

Juopperin mielestä sähkökatkoksiin varautumisen pitäisi olla itsestäänselvyys eläintiloilla.

Pohjois-Karjalan Sähkö varoitti asiakkaitaan jo ennakkoon, että keliolosuhteet ovat otolliset sähkökatkoille. Haaranen kiittelee yhtiötä ennakkovaroituksista.

Ilomantsin Sonkajassa oli torstai-iltapäivään mennessä ollut jo useita katkoja, mutta kestoltaan onneksi lyhyitä.

Hannu- ja Tapani -myrskyjen jäljiltä Haarasen maitotilalla kertyi kokemusta 42 tunnin sähköttömyydestä. Nyt on ennakoitu ja varauduttu, tilalta löytyy riittävästi varavoimaa, niin navettaan, päärakennukseen kuin vedenpumppaamollekin.

Tien vedenpumppaamolle Haaranen aurasi torstaina jo valmiiksi. Jos sähkökatkos tulee, pumppaamolle pääsee suoraan antamaan virtaa aggregaatilla.

"Lehmät eivät pärjää kovin pitkään ilman vettä, eikä liioin ilman lypsyä."

Pohjois-Karjalan Sähkön tuoreimman arvion mukaan sähkönjakeluvikoja syntyy metsäisillä paikoilla koko ajan lisää, joten tilanne paranee tuskastuttavan hitaasti.

Vikoja on päivän aikana ollut korjaamassa 170 henkeä. Korjaustöitä jatketaan pienemmällä miehityksellä läpi yön. Helikopterit joutuivat tänään jäämään maahan huonon lentokelin vuoksi.

Ilmatieteenlaitoksen sääennusteen mukaan lumi- ja räntäsateita saadaan Pohjois-Karjalaan lisää tulevana yönä vedeksi muutettuna 3–5 millimetriä. Perjantain ja lauantain välisenä yönä sataa vielä lisää noin 5–10 millimetriä.

Verkkoyhtiö muistuttaa, että johdoille kallistuneita puita ei saa mennä poistamaan omin voimin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit