Maatalous

Viljelijät ovat saaneet satovahinkojen korvauspäätöksiä: "Kyllä tämmöisistä tuotteista usko menee"

Maatalous 01.01.2018

OP-ryhmän kehittämispäällikkö ennakoi, että jatkossa olosuhteista saadaan korvauspäätösten tueksi nykyistä tarkempaa tietoa.


Kalle Särkkä
Ilmastonmuutos lisää sateita, mikä edesauttaa ravinteiden valumista vesistöihin.

Vakuutusyhtiöt ovat alkaneet jakaa viljelijöille korvauspäätöksiä satovahinkovakuutuksista.

Yksi päätöksen saaneista on jämsäläinen viljelijä Anssi Mennala, joka sai korvauspäätöksen joulukuun puolivälissä. Myös Mennalan sen jälkeen tekemä oikaisupyyntö on hylätty.

Satovahinkovakuutuksia otetaan korvaamaan epätavallisten ja epäsuotuisien olosuhteiden sadolle aiheuttamia vahinkoja.

"Jos tällainen vuosi ei ole epätavallinen tai epäsuotuisa, niin mikä sitten on", Mennala kysyy.

Mennalan saamassa korvauspäätöksessä todetaan, että sademäärät eivät ole ilmoitettuna aikana poikkeuksellisia tai edes harvinaisia. Viljelijä pohtii, kuinka pitkän ajan kattava säätietokanta Ilmatieteen laitoksella on. Poikkeukselliseksi sääilmiöksi nimittäin kutsutaan sellaista ilmiötä, joka osuu kohdalle kolme kertaa sadassa vuodessa.

Mennala kritisoi sitä, että satovahinkovakuutusten korvaukset pohjautuvat Ilmatieteen laitoksen tutkakuviin, joista näkee, miten paljon vettä kulloinkin on satanut. Viljelijän mukaan on väärin, ettei arvioinnissa huomioida muita asioita kuin sademäärä.

Hän muistuttaa, että vaikka vettä ei välttämättä olekaan tiettynä hetkenä tullut kovin paljoa, on sitä pidemmällä aikavälillä tullut jopa niinkin runsaasti, ettei pelloille ole päästy puimaan.

"Eihän tuolla ole satovahinkovakuutuksen kanssa mitään tekemistä", hän sivaltaa Ilmatieteen laitoksen tutkakuva-arviointia.

Satovahinkovakuutuksessa Mennalaa hiertää myös se, että vahinkoilmoitukseen halutaan vain yhden vahinkopaikan osoite, jonka perusteella korvauspäätöksiin vaikuttavat tutkakuvat otetaan. Hän pohtii, miten toimitaan silloin, jos pelto on sellainen, että se rajautuu useampaan osoitteeseen. Mennala ehdottaa, että tällöin voisi olla syytä ilmoittaa useampi osoite eli vaikka peltotilkun molemmat päät.

"Tässä vakuutuksessa ei ole kerrottu, miten tarkkaan osoite pitää kertoa. Se on tosi epämääräinen", hän harmittelee.

Jämsäläisviljelijältä jäivät pellon syysmuokkaukset tekemättä satovahinkovakuutuskorvausten hakemisen takia. Taustalla on se, että vakuutusehtojen mukaan vahinkoilmoituksen jättämisen jälkeen kasvustoa ei saa tuhota. Ehtojen mukaan vakuutusyhtiön pitäisi suorittaa tarkastus kymmenessä päivässä. Mennalan tapauksessa ilmoituksen jättämisestä korvauspäätökseen kului viisi viikkoa.

"Tässä on vakuutustuote, jonka hyöty on ainakin minulle ehdottomasti miinusmerkkinen", Mennala huokaa.

Kun Mennala päätti ottaa satovahinkovakuutuksen, hän oletti, että tämän vuoden kaltaiset vuodet korvataan. Hän korostaa, että ihmisten pitäisi voida luottaa vakuutuksiin.

"Kyllä tämmöisistä tuotteista usko menee. Kun jotain tulee, sitten tulkintaankin niin, ettei vain tarvitsisi korvata."

OP-ryhmän kehittämispäällikkö Teppo Pöllänen sanoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että vakuutusyhtiö ymmärtää viljelijän harmituksen. Hän suostuu kuitenkin kommentoimaan ainoastaan vakuutusyhtiön toimintamalleja vastaavissa tilanteissa yleisellä tasolla.

Pöllänen korostaa, että satovahinkokorvausten pohjana käytettävälle Ilmatieteen laitoksen tuottamalle säätiedolle ei tällä hetkellä ole käytännössä vaihtoehtoa.

"Ei oikeastaan ole muuta tapaa saada tietoa siitä sateen määrästä. Tietenkin voisi viedä sademittarin sinne paikalle, mutta muuta ei ole. Mekin nojaudumme Ilmatieteen laitokselta saatavaan tietoon, niin kuin kaikki muutkin", Pöllänen perustelee.

Silloin, jos viljelijä haluaa todistaa sademäärien ylittäneen kynnysrajat, kehittämispäällikkö lupaa, että vakuutusyhtiö kuuntelee. Vakuutusyhtiön puolella tilanne on kuitenkin se, että heillä keinot tehdä havaintoja nojautuvat Ilmatieteen laitokselta saatavaan dataan.

"Ei tämä meillekään ongelmaton tilanne ole. Jokainen vakuuttaja haluaa kerätä mahdollisimman oikeaa tietoa olosuhteista", kehittämispäällikkö muistuttaa.

Hän ennakoi, että tulevaisuudessa tekniikka tulee kuitenkin helpottamaan tilannetta niin, että olosuhteista saadaan nykyistä tarkempaa tietoa.

Hän myös lupaa, että satovahinkovakuutusten korvausten määrittelyä tarkastellaan jatkossa. Se kuitenkin edellyttää, että käyttöön saataisiin lisää uutta tekniikkaa. Näin ollen korvausten määrittelyn muuttumisen ajankohdasta ei ole toistaiseksi tietoa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit