Maatalous

Suomalainen kaura valtaa kauppojen hyllyt ja kahvilat: Näin puurovilja tyhjensi pajatson vuonna 2017

Maatalous 02.01.2018

Kuluneen vuoden tähti on kaura. MT kokosi vuoden tärkeimmät kaurauutiset.


Jaana Kankaanpää
”Nykyisin kauratuotteet ovat niin hyviä, että niiden kanssa työskentelee mielellään”, sanoo barista Sarita Perovirta. Pauligin kulmassa Helsingissä yhä useampi asiakas valitsee maidon sijaan kaurajuoman.
”Nykyisin kauratuotteet ovat niin hyviä, että niiden kanssa työskentelee mielellään”, sanoo barista Sarita Perovirta. Pauligin kulmassa Helsingissä yhä useampi asiakas valitsee maidon sijaan kaurajuoman.
Jaana Kankaanpää
Reitalan perheen joulupuurokin tehdään kauramaitoon. Oatlyn iKaffe on isänsä Mikko Reitalan kanssa kahvitelleen Olivia Reitalan suosikkituote. ”Sitä voi hyvin käyttää korvaamaan punaista maitoa.”
Reitalan perheen joulupuurokin tehdään kauramaitoon. Oatlyn iKaffe on isänsä Mikko Reitalan kanssa kahvitelleen Olivia Reitalan suosikkituote. ”Sitä voi hyvin käyttää korvaamaan punaista maitoa.”

Vuoden 2017 viljelykasvi on itseoikeutetusti kaura. Alan asiantuntijatkin ovat kauraan liittyneiden uutisten paljoudesta äimän käkenä.

”Aikamoinen vuosi!” henkäisee Vilja-alan yhteistyöryhmän koordinaattori ja kaurayhdistyksen asiantuntija Päivi Tähtinen.

Mikä on Tähtiselle vuoden kaurauutinen? Ehkäpä suomalaisyritysten marssi kaurapuolelle laajalla rintamalla, hän aprikoi.

Pian valikoimissa on kolmen kotimaisen yrityksen kaurajuomia, kun Kaslinkin perään myös Valio ja Juustoportti tuovat kaura­puolelle uutuustuotteensa.

Vuoden aikana Nyhtökaura vakiintui osaksi kauppojen valikoimaa. Lisäksi se valittiin vuoden suomalaiseksi elintarvikkeeksi.

Kauratuote voitti tittelin jo kolmatta kertaa peräkkäin: vuonna 2016 podiumille kipusi Puhtikaura-kaurapuuteri.

Myös Finpron vientirahoituksella on tuettu suomalaisen kauran esiinmarssia.

Frankfurtissa marraskuussa järjestetyillä suurilla raaka-ainemessuilla suomalainen kauraketju oli näyttävästi esillä.

Suomalaiselle kauralle oli tarkoitus hakea viime vuodenvaihteessa myös EU:n nimisuojaa, mutta nimisuojan kattavuudesta ei vielä olla yksimielisiä.

Onneksi vienti vetää muutenkin, Tähtinen toteaa. 60. leveyspiirillä ja sen yläpuolella kasvaa poikkeuksellinen vilja. Suomalainen kaura on yleensä suurijyväistä ja vaaleaa, ja sen vientivaltti markkinoille on korkea laatu.

”Saksassa tiedetään, että suomalainen kaura on maailman parasta”, kiteytti Lantmännenin viljayksikön johtaja Mikael Jeppsson (MT 10.7.).

Myös kauran kuivaustekniikka on Suomessa korkealla tasolla, huomautti Bioferme Oy:n perustaja Merja Scharlin (MT 28.8.).

Kaurajuomat ovat vakiinnuttaneet paikkansa kaupan hyllyssä – elleivät katoa sieltä ostoskärryihin. Buumia kuvaa ruotsalaisten Oatly-tuotteiden suosio.

”Se on positiivinen negatiivinen ongelma. Mikään tuotantolaitos ei pysy perässä, kun tilausmäärät nousevat äkkiä 3–4-kertaisiksi”, kommentoi hyllyjen tyhjentymistä Oatlyn Suomen-vastaava Bill Stjernberg Talouselämälle.

Luontaisesti gluteenittomana kaura sopii erityisruokavalioita noudattaville.

Erityisesti kasvisruokavalion suosio on kiihdyttänyt kauran menekkiä. Kahviloissa se on syrjäyttänyt soija- ja mantelimaidot kasvijuomien ykkösvaihtoehtona. Uudet tuotteet sopivat kahviammattilaistenkin käsittelyyn.

”Tärkeää on, että kaurajuoma vaahtoutuu hyvin eikä sakkaannu”, kuvailee hyvän kauratuotteen ominaisuuksia Pauligin Kulmassa työskentelevä barista Sarita Perovirta.

Buumin huomaa, etenkin Suomessa, sanoo kahville tullut opiskelija Olivia Reitala.

Hän asuu Skotlannissa, missä soijamaito on vielä standardi. Kaura on tehnyt kuitenkin tuloaan sinnekin, Reitala jatkaa.

Myllyistä isoja investointeja kaurapuolelle ovat tehneet Fazer­ ja Helsingin Mylly.

Helsingin Myllylle iso tapahtuma oli Lidlin vientirakettikilpailun voitto Overnight Oats -kauratuotteella. Toimitusjohtaja Niklas Kumlin kirmasi lavalle hyppien hakemaan palkintoa.

”Se oli iso juttu meille, mitä spontaani reaktio varmaan kuvasti”, Kumlin kertoo.

Ensi vuonna yhtiö tavoittelee kauralle uusia avauksia Aasiaan. Saatavuuskin on kohentunut: luomupuolella kaura valloitti tänä vuonna ottamalla haltuunsa eniten viljelyalaa kasvattaneen viljan tittelin.

Kauraan liittyvät uutiset eivät ole vain hyviä. Vaikeat säät laittoivat monet viljelijät lujille erityisesti Itä-Suomessa, ja satokausi jäi tavallista vaisummaksi.

Tähtinen toivoo, että kauratutkimukseen riittäisi myös rahoitusta.

”Kaura on muualla niin pieni kasvi, ettei sen kehittäminen ja tutkiminen juuri kiinnosta.”

Jalostuksen tarpeesta kertovat esimerkiksi kauran korkeat hometoksiinimäärät.

”Viime ja tämä vuosi olivat sään takia karmeita. Pitäisi saada kehitettyä kauralajikkeita, jotka vastustavat paremmin Fusarium-sientä.”

Ruotsissa on parhaillaan menossa kymmenen miljoonan euron kauratutkimusohjelma ScanOats.

Vaikea pala on edelleen myös kauran hinnoittelu viljelijälle. Luomukaurassa hinnat nousivat tänä vuonna ennätyslukemiin, mutta tavanomaisella puolella buumi ei juuri näy.

”Hinnoittelu on hankala asia. Laatutuotteella ja brändäyksellä sitä voidaan kyllä saada paremmaksi, siihen on vain uskottava”, Tähtinen sanoo.

Entäpä ensi vuonna? Varmasti uusia tuoteversioita on luvassa, Tähtelä pohtii. Hän odottaa kauran tuloa erityisesti kosmetiikkapuolelle.

”Suomessa erotellaan jo nyt kaurajauheita ja -öljyä, joista voisi jalostaa ihonhoitotuotteita.”

MT 19.12: Valio lähtee kaurajuomakilpaan – "Maito tulee jatkossakin olemaan toimintamme keskiössä"

MT 20.12.: Meijerijätit ryntäävät kilvan vegaanimarkkinoille – Juustoportti avaa kaurajuomatehtaan

MT 6.10.: Primulassa uunit kuumana ja leipää paistetaan kolmessa vuorossa – vienti aukesi Lidlin verkoston kautta ja liikevaihto moninkertaistui

Aiheeseen liittyvät artikkelit