Maatalous

Valio maksaa lisähintaa vastuullisesta maidosta: "Edellytys sille, että maitotuotteet pysyvät houkuttelevina"

Maatalous 02.01.2018

Valio on tehnyt laajan laatu- ja tuotantotapauudistuksen. Sen tavoitteena on edistää eläinten hyvinvointia.


Sanne Katainen
Vastuullisuuslisän saaminen edellyttää, että karja kuuluu Naseva-terveydenhuoltorekisteriin.

Valio maksaa tämän vuoden alusta alkaen yhden sentin lisähinnan maitolitrasta niille yrittäjille, jotka sitoutuvat vastuulliseen maidontuotantoon.

Tällä hetkellä jo noin 80 prosenttia valiolaisista maitotiloista on uudistuksen piirissä. Tavoitteena on, että kaikki tilat ovat mukana vuoteen 2020 mennessä.

"Uudistus on niin mittava, että sitä voisi kutsua lehmien soteksi. Olemme iloisia siitä, miten hienosti maitotilayrittäjät ympäri Suomen ovat sitoutuneet työhön. Noin 4 600 Valioryhmän 5 800 maitotilasta toimii jo nyt uuden ohjeistuksen mukaan", alkutuotanto- ja maidonhankintajohtaja Juha Nousiainen sanoo.

Suomessa kulutetaan henkeä kohden edelleen eniten nestemaitoa maailmassa. Täällä ja muissakin Länsi-Euroopan maissa nestemaitojen kulutus kuitenkin on laskussa.

"Vastuullinen tuotanto on ehdoton edellytys sille, että maidontuotanto on hyväksyttävää ja maitotuotteet pysyvät houkuttelevina kuluttajille."

Valio on teettänyt aiheesta myös kyselyn. Kaksi kolmesta kuluttajasta pitää Valion laatu- ja tuotantotapauudistusta hyvin tärkeänä vastuullisuushankkeena. Kyselyyn osallistui yli 1 000 kuluttajaa.

Eläinten paremman elämän edistäminen tarkoittaa muun muassa, että maitotilan karja on suunnitelmallisen terveydenhuollon piirissä ja kuuluu nautojen terveydenhuoltorekisteriin Nasevaan.

Vastuullisuuslisän saaminen edellyttää myös säännöllistä sorkkaterveyden seurantaa ja kivunlievitystä nupoutuksessa. Useimmilla tiloilla on näin toimittu jo pitkään.

Aiempien vuosien tapaan Valio vaatii tiloilta myös eläinten rehun soija- ja GMO-vapautta.

Tuotantotapaohjeiden mukaan uuden navetan tulee olla pihatto, jossa lehmillä on vapaasti mahdollisuus ulkoilla tai laiduntaa. Tällä hetkellä noin 55 prosenttia valiolaisista lehmistä asuu pihatoissa.

Valion vastaanottamasta maidosta noin 96 prosenttia kuuluu parhaaseen laatuluokkaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit