Maatalous

Viime vuosi oli alusta loppuun vaisu maatalouden traktorikaupassa – pakkorekisteröinnit näkyivät tilastoissa joulun alla

Maatalous 07.01.2018

Maahantuojat rekisteröivät joulukuussa 91 maatalous­traktoria ja 660 mönkijää omiin nimiinsä. Tänä vuonna niiden rekisteröinti ei olisi säädösmuutosten takia enää onnistunut.


Jukka Pasonen

Joulukuussa ensirekisteröitiin virallisen tilaston mukaan 177 maataloustraktoria ja huimat 1 249 traktorimönkijää.

Tilasto on kuitenkin pullollaan myyjien varastossa olevia ja pakon edessä ensirekisteröityjä koneita. Niitä ei enää vuoden vaihteen jälkeen olisi saanut rekisteröityä.

Tuoreen rekisteröintitilaston mukaan myyjät rekisteröivät joulukuussa omiin nimiinsä 91 maataloustraktoria ja yli 660 traktorimönkijää. Määrä vastaa karkeasti yhden talvikuukauden menekkiä.

Kun luvuista poistetaan maahantuojien tai valmista­jien rekisteröimät koneet, maa­taloustraktoreita jää jäljelle 86 ja traktorimönkijöitä noin 580.

Uusien liikennetraktorien ensirekisteröinnit loppuivat vuoden vaihteeseen, ja uudet nopeat traktorit hoitavat nyt tonttia. Lisäksi traktoriksi rekisteröityjen mönkijöiden vanhoja hyväksyntöjä päättyi.

BRP kunnostautui joulukuussa rekisteröimällä 312 mönkijää traktorina joulukuussa.

”Odottelimme loppuun saakka, paljonko niitä pitää rekisteröidä”, kertoo tuotepäällikkö Hannu Härkönen BRP Finlandilta.

”Mukana on myös Ruotsiin ja Norjaan myöhemmin vietäviä mönkijöitä. Ne kannatti rekisteröidä mieluummin Suomessa kuin kuljettaa rekisteröitäviksi naapurimaihin”, Härkönen kertoo.

Härkösen mukaan maassa olevat koneet piti rekisteröidä ennen vuoden vaihdetta tai jättää niin sanotuiksi häntä­koneiksi, joita voi olla 10 prosenttia merkin rekisteröinneistä kahden viimeksi kuluneen vuoden aikana.

”Häntiä” jätettiin Härkösen mukaan selvästi enemmän kuin joulukuussa päätyi varasto­rekisteriin.

Härkösen mukaan ensimmäiset kuuttakymppiä kulkevat traktorimönkijät ovat jo maassa, ja 80 kilometriin yltävää kalustoa on tulossa.

Viime vuosi oli alusta loppuun vaisu maatalouden traktori­kaupassa, mitä vaikea syksy ja puintikausi vielä vahvistivat.

Tarkkaa tietoa tiloille hankituista maataloustraktoreista ei viime vuodelta saada, koska myyjät ensirekisteröivät jo pitkin syksyä koneita omiin nimiinsä. Ne jäävät tilastoihin varastorekisteröityinä, vaikka ne olisi myyty myöhemmin.

Jossain määrin vertailu­kelpoisia lukuja saadaan, kun joulukuussa varastorekisteröidyt koneet jätetään pois.

Sen perustella viime vuonna myytiin 1 478 maataloustraktoria, runsaat 250 traktoria vähemmän kuin edellisenä vuonna. Joulukuu ei poikennut myynnillisesti alkuvuodesta.

Maatilojen traktoriostot ovat supistuneet nopeasti. 2 000 rekisteröinnin alle on jääty vasta kolme vuotta.

Viisi vuotta sitten kauppoja tehtiin kaksinkertaisesti viime vuoteen verrattuna ja viime vuosikymmenen lopulla kolminkertaisesti.

Valtra on parannellut asemiaan pitkin vuotta ja markkinaosuus on noussut, mutta kappalemyynti supistui, kun markkina suli alta. Toisaalta tammikuun toisena päivänä rekisteröitiin 30 Valtraa ja parikymmentä muunmerkkistä.

Kotimaisen traktorin markkinaosuus on pysytellyt koko vuoden reilusti yli 50 prosentissa. John Deere, New Holland ja Massey-Ferguson seuraavat perässä.

Massikka otti loppukirin, kun Turun Konekeskus rekisteröi joulukuussa 40 varasto­traktoria omiin nimiin.

Agritek pääsi puoleen siitä, kun se ensirekisteröi kymmenkunta New Hollandia ja saman verran Case­IH:ita.

Aiheeseen liittyvät artikkelit