Maatalous

Broilerikasvattamon ohjauskeskuksen palo aiheutti pikaisen siirron 32 000 linnulle

Maatalous 06.01.2018

Perjantaina illansuussa Ylistarossa sattuneen palon jälkeen eläimille löytyi nopeasti uudet tilat.


Jaana Kankaanpää
Broilerinkasvattamossa ohjaushuoneesta säädellään muun muassa ruokintaa ja ilmanvaihtoa. Kuvan broilerit eivät liity tapaukseen.

Broilerikasvattamon ohjauskeskus tuhoutui tulipalossa Korpisaarentiellä Seinäjoen Ylistarossa. Pelastuslaitos sai palon sammutettua nopeasti, eikä palo päässyt leviämään eläintiloihin.

Kasvattamossa on yhteensä kolme isoa hallia, ja niissä oli yhteensä 55 000 eläintä. Palaneesta ohjauskeskuksesta säädeltiin muun muassa kahden eläinhallin ilmastointia ja eläinten ruokintaa.

Kahden hallin linnut, noin 32 000 broileria, jouduttiin siirtämään pois rakennuksesta.

Kasvattamo kuuluu Atrian sopimustuottajalle. Siirtotyöhön osallistunut Atria siipikarjan alkutuotantojohtaja Harri Rosenberg kertoo, että uudet tilat löytyivät onneksi nopeasti, noin viiden kilometrin etäisyydeltä.

"Tilanteessa oli onni, ettei ollut pakkasta eikä hellettä. Myös linnut ovat jo yli kolmiviikkoisia."

32 000 linnun siirto oli saatu tehtyä noin puoleen yöhön mennessä.

"Käyttöön saaduissa tiloissa oli lämmöt päällä ja sinne saatiin lennosta kiinni kutterikuorma", Rosenberg kertaa illan tapahtumia.

"Suurin työ oli, kun lintujen siirrossa jouduttiin lastausta ja purkua hoitamaan käsipelillä. Linnut olivat kyllä tosi rauhallisia."

Päivystävä palomestari Marja Antila Seinäjoen Ylistaron paloasemalta oli mukana heti ensimmäisessä sammutusyksikössä. Palo saatiin sammumaan nopeasti.

"Palon syttymissyy ei vielä ole selvillä, mutta tutkimukset ovat alkamassa", Antila kertoi lauantaina aamupäivällä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit