Maatalous

Suurin osa sioista syntyy ja kasvaa eri tiloilla, mutta Atria merkitsee Perhetila-pakkauksiin niistä vain toisen – Koettiin liian työlääksi

Maatalous 08.01.2018

Teurastamon mukaan pakkauksissa on tilaa vain yhdelle nimelle. Kahden tilan mainitsemisen epäiltiin myös aiheuttavan sekaannusta kuluttajissa.


Timo Aalto
Pohjalaiselle tilalle tuotiin perjantaina 600 porsasta Varsinais-Suomesta. Ketjun alkupäästä ei kerrota kuluttajapakkauksissa, mutta sitäkin mietittiin.

Atria ryhtyi kertomaan ensin broilereiden loppukasvatustilan nimen kuluttajapakkauksissa ja viime syksynä myös sianlihaa sisältäviin pakkauksiin alettiin lisätä kasvattajien nimiä.

Perhetila-konsepti on saanut myönteistä palautetta, kertoo brändijohtaja Sanna Päällysaho Atrialta.

"Kuluttajakyselyjen mukaan kasvattajan nimen kertominen on vahvistanut kotimaisen lihan imagoa, mutta moniko muistaa sen kaupan hyllyn edessä, sitä on vaikea arvioida", Päällysaho toteaa.

Päällysahon mukaan yhtiössä mietittiin myös sitä, että kasvattajien nimiä voisi olla kaksi, emakkosikalan ja lihasikalan. Suurin osa sioista syntyy ja kasvaa eri tiloilla.

Siitä kuitenkin luovuttiin saman tien, sillä kahta tilan nimeä ei saatu sopimaan pakkaukseen ja lisäksi työmäärä olisi kasvanut huomattavasti.

Päällysahon mukaan tuntui myös siltä, että kahden tilan mainitseminen saattaisi vain aiheuttaa sekaannusta kuluttajissa.

Sinällään nimet voitaisiin lisätä, sillä kaikki teuraseläimet pystytään jäljittämään aina syntymään saakka.

Yhtiö laajentaa perhetila-konseptiaan helmikuun alussa ja lisää siihen antibioottivapaa -tuotanto leiman.

Antibioottivapaus taataan aina porsaiden syntymästä saakka, Päällysaho vakuuttaa.

Toisinaan eläimiä joudutaan lääkitsemään. Mukaan lähteneet viljelijät ovat sitoutuneet pitämään antibiooteilla lääkityt eläimet erillään, hän kertoo.

Kampanjassa on mukana noin 40 prosenttia Atrian sianlihan tuotannosta. Puolet niistä markkinoidaan alkuvaiheessa antibiootti-vapaa -merkinnöillä.

Päällysahon mukaan maailmalta löytyy teurastamoja, jotka merkitsevät kasvattajan nimen pakkaukseen.

"Muita näin suuria toimijoita ei kuitenkaan löydetty, kun ulkopuolinen taho sitä taannoin selvitti."

Aiheeseen liittyvät artikkelit