Maatalous

MTK Pohjois-Savo hoputtaa hallitusta korvaamaan satovahingot

Maatalous 09.01.2018

Satovahinkojen korvaamisesta on jo hallituksen päätös, mutta maksun aikataulusta ja hakumenettelystä ei ole vieläkään tullut mitään tietoa.


Kari Salonen
Pohjois-Savossa viljasadosta menetettiin yli 30 prosenttia.

MTK Pohjois-Savon johtokunta kiirehtii korvauksia satovahingoista.

Satovahinkojen korvaamisesta energiaveronpalautuksena on hallituksen päätös, mutta maksun aikataulusta ja hakumenettelystä ei ole vieläkään tullut mitään tietoa.

Hallituksen tavoitteena oli saada korvaukset, 25 miljoonaa euroa, maksuun mahdollisimman nopeasti jo syksyn 2017 aikana.

MTK Pohjois-Savon johtokunta kiirehtii korvausten maksuun saamista. "On kohtuullista jo viimeistään nyt ilmoittaa milloin ja millä perusteella korvaukset maksetaan."

Vuoden 2017 kasvukausi jäi historiaan EU-ajan vaikeimpana viljelyvuonna tähän mennessä. Pohjois-Savossa viljasadosta menetettiin yli 30 prosenttia.

Korkeat korjuukustannukset, laatuongelmat ja peltojen rakenteelle aiheutuneet vahingot ovat tuoneet tiloille mittavat taloudelliset tappiot sadon menetyksen lisäksi. Kuivikkeista ja hyvästä siemenviljasta on pulaa.

Maatalouden kannattavuus on heikko. Markkinahinnat ovat jämähtäneet alhaiselle tasolle samalla, kun kustannustaso jatkaa nousuaan.

Viljelijöiden jaksaminen on koetuksella kovassa työpaineessa ja vaikeassa taloustilanteessa.

MTK Pohjois-Savon mukaan energiaveronpalautukset satovahinkojen korvaamiseksi ovat tarpeen, mutta täysin riittämättömät vahinkojen korvaamiseen ja tilojen auttamiseksi hädässä.

Lisätoimenpiteitä voivat johtokunnan mukaan olla korkotukilainojen lyhennysvapaat ja korkojen maksut säästyneistä korkotukivaroista sekä maksuvalmiuslainoituksen järjestäminen.

Maataloustuotteiden markkinoiden toiminnan tervehdyttämiseen ja tuottajahintojen vahvistamiseen tähtäävät toimet on saatava kiireellisessä aikataulussa etenemään, johtokunta vaatii.

"Tuottajahinnat ovat jämähtäneet paikalleen tilanteessa, jossa talous muilla aloilla kasvaa 3 prosentin vauhdilla. Maatalouden on saatava vietyä kustannusnousu tuottajahintoihin, tuottavuuden kasvulla ei kannattavuusvajetta pystytä pelkästään paikkaamaan."

Aiheeseen liittyvät artikkelit