Maatalous

Uusi eläinsuojelulaki helpottaa valvontaa – "Eläintenpitokiellon seuranta on ollut heikoissa kantimissa"

Uudessa laissa eläinsuojeluviranomaisen valtuudet ovat laajemmat. Evira voi uuden lain turvin käyttää teurastamoissa kameravalvontaa.
Kari Salonen
Eläinsuojeluviranomainen voi jatkossa antaa määräyksen sijaan eläinten omistajalle kehotuksen, jos laiminlyönti on ollut vähäinen. Kehotuksesta ei tarvitse ilmoittaa poliisille, mikä vähentää paperisotaa. Viranomainen saisi myös ottaa mukaan asiantuntijan, jos eläinlaji on hänelle vieras.

Eläinsuojelulain uudistuksen yhteydessä on puhuttu paljon parsinavetoista mutta vähemmän valvonnasta.

Valvontapykälät ovat kuitenkin tärkeitä, MTK:n asiantuntija-eläinlääkäri Leena Suojala muistuttaa.

Laki on lausuntokierroksella helmikuun loppuun saakka.

Uuden lain turvin esimerkiksi videovalvonnan käyttö teurastamoissa helpottuu. Sen avulla tarkastuseläinlääkäri voi seurata, miten teurastukset sujuvat myös virka-ajan ulkopuolella.

Ehdotus on, että Elintarviketurvallisuusvirasto Evira huolehtisi kustannuksellaan kameroiden asentamisesta ja ylläpidosta.

”Vielä ei ole ehditty pohtia, että mitenköhän ja millä rahalla. Mutta ajatus, että tällaiseen on oikeus, on erinomainen”, kiittelee Eviran yksikönjohtaja Jaana Mikkola.

Kaikilla viranomaisilla on ehdotuksen mukaan jatkossa velvollisuus ilmoittaa eteenpäin, jos he kohtaavat työssään eläintenpitoon liittyviä epäkohtia.

Velvollisuus koskisi jopa eri alojen viranomaisia, kuten lastensuojelua. Uusi laki siis tehostaa ja parantaa valvontaa, Mikkola tähdentää.

Jatkossa valvonta kohdistuisi aiempaa tehokkaammin myös harraste-eläinten pitoon.

Nykyisin julkaistaan yksityiskohtaisia valvontatietoja vain tuotantoeläintiloilta. Muita tarkastuksia tehdään 6 500 vuodessa.

Jatkossa olisi mahdollista seurata, millaisia ovat esimerkiksi lemmikkieläinten pidon yleisimmät epäkohdat. Se edellyttää kuitenkin tietojärjestelmien kehittämistä, Mikkola tarkentaa.

Evira voisi myös määrätä viranomaiset tekemään tarkastuksia esimerkiksi harrastetalleille.

Nykyisin otantatarkastuksia voi tehdä vain paikkoihin, joissa eläimiä pidetään elinkeinotarkoituksessa. Laki laajenee koskemaan kaikkea eläintenpitoa.

Myös eläintenpitokiellon valvonta on ollut heikoissa kantimissa. On ollut epäselvää, kuka sitä valvoo ja miten, Mikkola sanoo.

”Uusi laki antaa selkeästi oikeuden eläintensuojeluviranomaisille valvoa eläintenpitokieltoa, vaikkei epäiltäisi, että eläintä pidetään huonosti.”

Maakunnilla olisi myös velvollisuus järjestää eläinsuojeluvalvonta virka-ajan ulkopuolella.

Nyt ainoa päivystävä eläinsuojeluviranomainen on poliisi.

”Se tarkoittaa vain kiireellisiä tapauksia. Jos tulee vaikka ison navetan tyhjennys, se voi poliisille olla aika mahdoton tehtävä.”

Uutta on myös eläimen omistajalle suunnattu kehotus. Kehotus annetaan pienemmistä rikkeistä, eikä se vaadi ilmoitusta poliisille. Kehotuksen voisi antaa esimerkiksi kirjanpidon puutteista.

Lue lisää

Lukijalta: "Ministeriö vastuussa karhuista pienpetoraudoissa"

Ministeriö vastuussa karhuista pienpetoraudoissa

HS: Kansalaisaloitteessa vaaditaan kissojen rekisteröintiä pakolliseksi – aloite keräsi yli 50 000 allekirjoitusta ja etenee eduskuntaan

Eläinsuojeluviranomaisilla ei ole valtaa käskeä ketään töihin tilalle, jolla isäntäväki on koronan kourissa