Maatalous

Maatalouskoneiden kova kysyntä yllätti valmistajat – tilausajat venyvät

Maatalous 13.01.2018

EU-alueen kysyntäpiikki on yllättänyt konevalmistajat. Suomessa nousu on muuta Eurooppaa maltillisempaa.


Markku Vuorikari
Konekaupassa on jouduttu myymään jo eioota, kun toimitusajat ovat venyneet, kertoo myyntipäällikkö Eemeli Linna Agritekilta.

Uutta auraa tai apevaunua kesäksi tai syksyksi miettivän ei kannata odotella pitkään. Parhaillaan myydään alkusyksyllä toimitettavia koneita, kertoo myyntipäällikkö Eemeli Linna Agritekilta.

Linnan mukaan auroja on myyty märän syksyn takia ja apevaunuissa puolestaan näkyy tilakoon kasvaminen.

Heinäkoneita kaupataan alkukesän toimituksiin. Etenkin Kaakkois-Suomessa on ollut vilkasta.

”Koneita toki saa, jos maahantuoja tai valmistaja on tilannut koneita ilman, että ostajasta on tietoa”, Linna muistuttaa.

Linnan toteamus saa tukea muilta maatalouskonekauppiailta. Euroopassa markkinat alkoivat elpyä vuosi sitten, kun maidon ja sianlihan hinnat lähtivät nousuun.

Konevalmistajat eivät olleet hereillä ja toimitusajat alkoivat venyä varsinkin, kun monilla niiden alihankkijoilla oli entuudestaan kädet täynnä töitä.

Akselistoista ja vaihteistoista on ehkä eniten pulaa ja niitä joutuu odottelemaan puolisen vuotta.

”Maatalouskoneissa toimitusajat ovat vielä pidempiä”, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Jarmo Syrjälä Hankkijalta.

Tilinpäätösostoja tehdään usein vuoden lopussa, mutta kaupanteko on jatkunut poikkeuksellisesti myös vuoden vaihteen jälkeen.

”Tarjouspyyntöjä on sisällä tavallista enemmän”, Syrjälä kertoo.

Maatalouskoneiden markkinat kasvoivat Suomessa jo viime vuonna ja nousua odotetaan myös tänä vuonna, Syrjälä sanoo.

Kasvu tulee kalleimmista, yli 100 000 euroa maksavista erikoiskoneista kuten apevaunuista, joita hankitaan isoille karjatiloille.

Muita työkoneita on myyty aika tavanomaisesti.

Syrjälä odottaa menekin pysyvän kasvu-uralla ainakin jonkin aikaa.

Isot tilat suunnittelevat ostoja kahden kolmen vuoden jänteellä. Viljelijöillä olisi investointihaluja vielä enemmän, mutta rahoittajat jarruttelevat.

Linna näkee merkkejä siitä, että tilat hankkivat vain tärkeimmät koneet, joille on paljon käyttöä ja käyttötunteja. Muista koneista ollaan valmiita luopumaan, myymään pois. Se vaikuttaa lähivuosina myös uusien koneiden menekkiin.

Myös luomuun siirtyminen lisää investointeja, Linna kertoo.

Maatalouskonekaupan tilanne kääntyi viime vuonna. Siihen saakka tehtaiden toimitusajat lyhenivät koko ajan, yhtäjaksoisesti vuosikymmenen alusta saakka, muistelee toimitusjohtaja Tomas Kjellman omaa nimeään kantavasta maatalouskaupasta Pietarsaaresta.

”Maatalouskoneiden tuotantoketju on kuin iso laiva. Se kääntyy hitaasti. Kun kysyntä alkoi viritä, tehtaiden toimituskyky joutui lujille”, Kjellman kuvaa.

Kjellmanin mukaan viime vuosi oli yhtiölle tyydyttävä ”eikä alkanut vuosikaan niin huonolta näytä”.

Työkoneita ja peräkärryjä valmistavan ja maahantuovan Hyväkoneen omistaja Tuomo Keskimäki arvelee, että markkinat kasvavat vain varovasti tänä vuonna. Lumikalustoa menee nyt, kun lunta on Tampereen pohjoispuolella.

Aiheeseen liittyvät artikkelit