Maatalous

Tuottajahinnat piristivät Euroopan työkonekauppaa – Tässä myynnin petraajat ja peränpitäjät

Maatalous 14.01.2018

Konepajoilla kädet ovat täynnä töitä pitkälle syksyyn. Parhaat näkymät ovat Puolassa.


Jukka Pasonen
Optimismi palasi Euroopan maatalouskonealalle. Näkymät ovat poikkeuksellisen myönteisiä.

Maatalouskoneiden kysyntä alkoi elpyä Euroopassa viime vuoden kevättalvella ja näkymät ovat edelleen valoisia, vaikka pientä epävarmuutta markkinoilla näkyy, ilmenee Euroopan maatalouskonevalmistajien yhdistyksen, Ceman, joulukuun markkinakatsauksesta.

Katsaus perustuu 140 yritysjohtajan arvioon yhdeksässä EU-maassa.

Tilauskirjat ovat entistä täydempiä, mutta arvosanat seuraavan puolen vuoden kehityksestä ovat hieman laskeneet syyskuun huipusta.

Yli puolet konevalmistajista odottaa silti liikevaihdon kasvavan seuraavan puolen vuoden aikana. Yli puolet valmistajista aikoo myös palkata lisää väkeä. Liikevaihdon laskuun varautuu vajaa kymmenesosa konepajoista.

Muitakin eroja on.

Traktorin perään asennettavia työkoneita valmistavat näkevät lähikuukauden optimistisemmin kuin traktoreita tekevät. Ero on kutistunut syksystä, mutta on edelleen tuntuva.

Traktorikauppa on käynyt vajailla kierroksilla monissa EU-maissa.

Konevalmistajien odotukset ovat elpyneet samaa tahtia maidon ja sianlihan tuottajahintojen nousun kanssa. Nyt tuottajahinnat ovat laskussa tai jo laskeneet monissa EU-maissa, mikä selittää valmistajien epäröintiä.

Skandinavia oli vielä marraskuussa EU:n kärkeä kasvuodotuksissa, mutta joulukuussa Puola kiilasi ohi. Pessimistisimpiä ollaan EU:n etelälaidalla.

Suomessa maataloustuotteiden tuottajahinnat vaihtelevat vain vähän verrattuna muuhun Eurooppaan, mikä vakauttaa konemarkkinoita.

Aiheeseen liittyvät artikkelit