Maatalous

EU:lta miljoona euroa Suomelle satovahinkojen korvaamiseen – viljelijöiden tappiot arvioilta 150 miljoonaa

Viime syksyn satovahinkoja korvataan yhteensä korkeintaan 27:llä miljoonalla.
Johannes Tervo
Vilja-alan yhteistyöryhmä Vyr arvioi, että 10 prosenttia viljasadosta jäi puimatta viime syksynä.

EU:n komissio on päättänyt myöntää Suomelle miljoona euroa viime syksyn satovahinkojen korvaamiseen. Suomi voi maksaa kansallisista varoista viljelijöille toisen miljoonan.

Neuvottelut kansallisesti maksettavasta miljoonasta eurosta ovat menossa, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoi MT:lle torstaina.

Leppä toteaa, että summat ovat tarpeeseen nähden pieniä, eivätkä kata kaikkea vahinkoa.

Ministeri kertoo, että vielä ei ole päätetty kuinka kriisituki kohdennetaan. Summan pienuuden takia siitä on hankala saada hyötyä irti.

Myös maksuaikataulu on auki. Ripeyteen pyritään, sillä maatalouden vaikea taloustilanne on jatkunut pitkään.

MTK:n johtokunta keskusteli satovahinkoihin käytettävästä kriisituesta tiistaina. Tuen todettiin olevan täysin riittämätön kattamaan vaikean kasvukauden aiheuttamat vahingot tuottajille.

Kansallisen rahoituksenkin kanssa, eli jos tuki on kaksi miljoonaa euroa, tukea heltiäisi tasan jaettuna vain euro jokaiselle Suomen viljellylle peltohehtaarille, kokouksessa todettiin.

Tiistaina MTK:ssa oli ennakkotieto, että EU sallii tuen maksamisen kylvämättä jääneen syysvilja-alan perusteella. MTK:n johtokunta katsoo maksuperusteen vääräksi.

Syysviljan viljely painottuu maan etelä- ja lounaisosiin, kun taas pahimmat vahingot sateinen ja viileä kasvukausi aiheutti Etelä- ja Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Keski-Suomessa.

Ihmetystä herätti jakoperusteessa myös se, miten kylvämättä jäänyt ala todetaan. Vastaavaa perustetta ei ole tukien jakoperusteena aiemmin käytetty.

Ministeri Leppä sanoi torstaina, että tuen kohdentamisesta ei ole vielä päätöstä.

Lokakuussa MTK arvioi, että satomenetyksistä koitui viljelijöille 150 miljoonan euron tappiot. Vilja-alan yhteistyöryhmä Vyr arvioi, että 10 prosenttia viljasadosta jäi puimatta viime syksynä. Kuivauskustannukset olivat märkyyden takia korkeat.

Aiemmin on jo päätetty, että maatiloille maksetaan 25 miljoonan euron lisäys energiaveron palautukseen. Viime vuosina palautus on ollut noin 30 miljoonaa, eli lisäys lähes tuplaa palautuksen.

Leppä kertoo MT:lle, että palautus maksetaan vuoden 2017 energiankäytön mukaan. Energiaveron palautusta haetaan helmikuun loppuun mennessä.

Palautus maksetaan viimeistään syksyllä, Leppä sanoo. Hän toivoo, että se pystyttäisiin maksamaan mahdollisimman pian.

Kaiken kaikkiaan satovahinkoja korvataan maksimissaan 27:llä miljoonalla eurolla. Jos summa jaettaisiin tasan, se olisi noin 13 euroa per peltohehtaari.

Kevään aikana maa- ja metsätalousministeriö selvittää satovahinkovakuutusten vakuutusveron poistamista ja muita keinoja, joilla vakuutukset olisivat viljelijöille houkuttelevia.

Toimivat vakuutusmarkkinat helpottaisivat viljelijöiden taakkaa seuraavina katovuosina.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Eläintautivakuutukset verottomiksi satovakuutusten ohella

Satovakuutuksien vero poistuu – Orpo toivoo lakia valmiiksi ennen kesää

"Valkoposkihanhia voidaan syöttää kunhan saadaan täysi korvaus" – MTK:n valtuuskunta arvosteli metsästyksen rajoituksia ja eläinvahinkojen korvauksia