Maatalous

Nyt se on vahvistettu: EU:n satovahinkokorvaus tekemättömille syyskylvöille

Suomi saa maksaa miljoona euroa viime syksyn satovahinkojen korvaamiseen.
Läpimärkää ohrapeltoa viime syyskuussa.

Ehdot EU:n satovahinkokorvaukselle on vahvistettu. Korvausta maksetaan toteutumattoman syyskylvöalan perustella.

Vielä torstaina maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) totesi MT:lle, että korvauksen jakoperustetta ei ole vahvistettu.

Korvauksen saaminen edellyttää, että viljelijä ei ole onnistunut tekemään syyskylvöjä tai ne ovat epäonnistuneet. Menetetyn syyskylvöalan tulee olla vähintään 30 prosenttia tilan syyskylvöalasta.

EU maksaa korvausta 1,08 miljoonaa euroa. Maa- ja metsätalousministeriön tiedotteen mukaan korvaussumman pienuuden perusteena on Suomen "normaalistikin verrattain pieni syyskylvöala".

EU sallii Suomen korottaa tukea kansallisista varoista maksettavalla summalla, joka on enintään saman suuruinen kuin EU:n maksuosuus. Leppä totesi MT:n haastattelussa, että neuvottelut kansallisesti maksettavasta miljoonasta eurosta ovat paraikaa käynnissä.

Korvaus maksetaan sitä hakeneille viljelijöille syyskuun loppuun mennessä.

Maa- ja metsätalousministeriö vahvistaa tiedotteessaan, että maatiloille maksettavaa energiaveron palautuksen lisäystä ei tarvitse erikseen hakea. Viljelijä hakee lisäystä samalla kun hakee normaalia energiaveron palautusta helmikuun loppuun mennessä.

Hallitus on päättänyt helpottaa viljelijöiden talousvaikeuksia palauttamalla energiaveroa tavanomaisen noin 30 miljoonan euron lisäksi noin 25 miljoonan euron verran.

Palautus maksetaan vuoden 2017 energiankäytön mukaan viimeistään syksyllä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Eläintautivakuutukset verottomiksi satovakuutusten ohella

Satovakuutuksien vero poistuu – Orpo toivoo lakia valmiiksi ennen kesää

"Valkoposkihanhia voidaan syöttää kunhan saadaan täysi korvaus" – MTK:n valtuuskunta arvosteli metsästyksen rajoituksia ja eläinvahinkojen korvauksia