Maatalous

Markkinakatsaus: Arla laskee maidon tuottajahintaa voin hinnan perässä

MT Plus Maatalous 29.01.2018

"Hinnanlasku ei koske Suomea", kommentoi MT:lle Arla Suomen toimitusjohtaja Kai Gyllström. Maitotilojen määrä laski viime vuonna 7 prosenttia ja meni alle 7 000 tilaan.


Jukka Pasonen
Voin hinta nousi viime vuonna ensin jyrkästi ja laski loppuvuodesta vielä jyrkemmin.

Arla laskee maidon tuottajahintaa kaikissa tuotantomaissaan, kertoo ruotsalainen maatalouslehti ATL.

"Hinnanlasku ei koske Suomea", kommentoi Maaseudun Tulevaisuudelle Arla Suomen toimitusjohtaja Kai Gyllström.

Syynä hinnanlaskuun on maitotuotteiden hintojen romahtaminen.

ATL:n uutisessa kerrotaan, että Arlan mukaan teollisuuden hinnat ovat viime kuukausina laskeneet juustoissa 30 prosenttia ja rasvaisissa tuotteissa 40 prosenttia. Alamäki voi vielä jatkua.

Tavanomaisen maidon tuottajahinta laskee helmikuussa kahdella eurosentillä Ruotsissa, Tanskassa, Britanniassa ja Keski-Euroopassa Arlan tuottajilla. Lisäksi luomumaidon hinta laskee sentillä Ruotsissa ja Tanskassa.

Joulukuussa tuottajahinta oli Ruotsissa keskimäärin 39,85 senttiä kilolta. Suomessa noin sentin vähemmän. Suomessa maidon hinta on pysynyt vakaampana kuin Keski-Euroopassa.

Maailmanmarkkinoilla toiveet maidon hinnannoususta kokivat kolauksen, kun Uusi-Seelanti sai rankkoja sateita. Uuden-Seelannin maitotuotoksen on ennustettu laskevan, kun kuivuus on vaivannut maan laitumia. Sateet ovat nyt muuttaneet tilannetta.

Tietyissä osin Australiaa kuivuus on edelleen ongelmana, kertoo Agrimoney.

Hollannissa maidon spot-hinta oli viime viikolla 24,50 senttiä kilolta. Hinta on pysynyt samana koko tammikuun.

Suomessa maitoa tuotettiin viime vuonna 2 297 miljoonaa litraa, mikä on prosentin vähemmän kuin vuonna 2016. Loppuvuodesta tuotantomäärät olivat kuitenkin hiukan edellistä vuotta suuremmat.

Luonnonvarakeskus Luken mukaan luomumaidon tuotanto lisääntyi vuodessa 14 prosenttia ja oli vajaa 63 miljoonaa litraa.

Maidontuottajia oli vuoden lopussa 6 810. Tuottajien määrä väheni vuoden aikana seitsemällä prosentilla. Joulukuussa 2016 tiloja oli 7 318. Luomumaitotiloja oli joulukuussa 146 kappaletta, vuosi aiemmin 139.

Vuonna 1990 Luken mukaan maitotiloja oli yli 44 000. Tuotantomäärässä tilamäärän romahdus ei juuri näy.

Nestemäisten maitotuotteiden valmistus väheni Luken mukaan viime vuonna 4 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna. Voin valmistus väheni 5 prosenttia. Juustojen valmistus lisääntyi 2 prosenttia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit