Maatalous

Diplomi-insinööri vaihtoi miljoonabisneksen yritysjättien kanssa viljelyyn: "Ihminen on velvollinen opettelemaan uusia asioita"

Jatkossa Vesa-Matti Marjamäki aikoo keskittyä päätoimisesti viljelyyn ja hoitaa muuta yritystoimintaa siinä sivussa.
Jaana Kankaanpaa
Marjamäen tilalla kasvaa esimerkiksi ohraa.

Kouvolassa asuva viljelijä Vesa-Matti Marjamäki vaihtoi menestyksekkään startup-yrittäjäuran kolme vuotta sitten maanviljelyyn. Marjamäen elämäntarina ei ole aivan tavallisimmasta päästä.

Aikanaan Marjamäki valmistui Tampereen teknillisestä yliopistosta tuotantotalouden diplomi-insinööriksi. Startup-yrittäjän uralle hän lähti jo opiskeluaikanaan. Ensimmäinen Marjamäen perustamista yrityksistä on vuonna 2010 perustettu Framery. Puhelinkoppeja valmistava yritys työllistää tällä hetkellä Tampereella noin parisataa työntekijää. Sen liikevaihto on vuodessa kymmeniä miljoonia euroja.

Frameryn päävientimarkkinat ovat Yhdysvallat ja Eurooppa. Yhtiö on toimittanut puhelinkoppeja esimerkiksi Microsoftille, Twitterille sekä Nordealle. Marjamäki on edelleen mukana perustamansa yrityksen toiminnassa osakkaana.

Vuonna 2014 Marjamäki päätti, että hän haluaa oppia viljelemään ja muutti kotikaupungistaan Tampereelta Kouvolaan. Viljelijäelämään avautui mahdollisuus sen jälkeen, kun hänen sukulaisensa lopetti viljelyn siirryttyään eläkkeelle. Viljelyn aloittaminen ei ollut Marjamäelle mikään hetken mielijohteen synnyttämä ratkaisu, sillä asia oli kiinnostanut häntä jo lukioajoista lähtien.

"Tavallaan ihminen on velvollinen opettelemaan uusia asioita elämänsä aikana", Marjamäki sanoo.

Alkujaan kouvolalaismiehen suunnitelmissa oli se, että hän olisi opetellut viljelemään vasta hieman myöhäisemmässä elämänvaiheessa. Kun tilaisuus tarjoutui, Marjamäki päätti tarttua siihen. Viljelystä hänellä ei ollut käytännössä lainkaan kokemusta, sillä esimerkiksi traktoria hän ajoi ensimmäistä kertaa vasta Kouvolaan muuttonsa jälkeen.

"Moni on naureskellut, mitä tuo tuolla touhuaa. Kyllä se siitä pikkuhiljaa silti lähtee", hän naurahtaa.

Eniten haastetta Marjamäelle on tilalla elämisessä aiheuttanut hänen oman arvionsa mukaan maatilan erilaiset laitteet. Kysymyksiä on herännyt ainakin siitä, miten näitä laitteita pitäisi korjata.

Marjamäki kehuu saaneensa viljelijäkollegoilta runsaasti apua maatilan pyörittämiseen liittyvissä kysymyksissä. Tällä hetkelle mies viljelee kauraa, ohraa sekä härkäpapua.

Tulevaisuudessa Marjamäki aikoo olla päätoiminen viljelijä ja hoitaa muuta yritystoimintaa sivutoimisesti. Viime vuoden lopussa hän teki tulevaisuuteen suuntaavan päätöksen, kun hän päätti perustaa hyönteistehtaan. Kyseessä on Marjamäen mukaan Euroopan suurin yksittäinen elintarvikehyönteisiä kasvattava tehdas. Tehtaan toiminnan on määrä alkaa ensi kesänä.

"Jatkan kyllä tällä rintamalla huomattavan pitkään. Mitään muita suunnitelmia ei tällä hetkellä ole", hän sanoo.

Marjamäki arvioi, että hyönteistalous ja viljatilan pyörittäminen sopivat hyvin yhteen. Hänen mukaansa viljatilan kannattavuus jopa paranee hyönteistehtaan avaamisen myötä. Alkuvaiheessa hyönteisiä on tarkoitus kasvattaa vuositasolla kymmeniä tonneja. Jatkossa puhutaan luultavasti sadoista tonneista.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Lue lisää

Nordea ei ole järin kiinnostunut Handelsbankenin Suomen toimintojen ostosta – "Ei ole kärjessä listallamme"

Nordea takoi reippaasti yli miljardin euron liikevoiton – konsernin mukaan markkinaosuudet kasvoivat kaikissa Pohjoismaissa

Nordea aloittaa enintään kahden miljardin euron suuruisen omien osakkeiden takaisinosto-ohjelman

Valtavista voitoista kertoneelta Uros-yhtiöltä vaaditaan yli 15 miljoonan euron velkasaatavia oikeudessa – muun muassa Business Finlandin miljoonalainat maksamatta