Maatalous

Ministeri Leppä: Lihan tuotantoa paineita kasvattaa, ei vähentää

Maatalous 02.02.2018

Lihan kulutus kasvaa maailmalla. Vaikka cap-uudistuksessa painotetaan ilmastonmuutoksen hillintää, lihan tuotantoa se ei vähennä.


Jaana Kankaanpää
"Lihaa tarvitaan yhä enemmän, koska väestön määrä kasvaa", sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Maatalouskomissaari Phil Hoganin on nostanut EU:n tulevan maatalouspolitiikan keskeisiin tavoitteisiin ympäristöasiat ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen. Samaan aikaan lihantuotannon ilmastovaikutuksista käydään runsaasti keskustelua.

Komissaarin esitykseen kirjattu tavoite ei silti uhkaa kotieläintuotantoa, uskoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.). Hänen mukaansa myönteisiä ilmastotavoitteita edistetään tuotantotapoja kehittämällä, ei tuotantoa rajoittamalla.

Todellisuudessa kulutuksen vähenemisen sijaan tapetilla on hänen mukaansa tuotantomäärien kasvattaminen globaalilla tasolla.

"Lihaa tarvitaan yhä enemmän, koska väestön määrä kasvaa. Siksi maailmalla on edelleen paineita tuotannon lisäämiseen, ja tässä suomalaisella tuotannolla on hyvä mahdollisuus vastata kysyntään kestävästi", ministeri perustelee.

Hän kertoo keskustelleensa pari viikkoa sitten Berliinissä järjestettyjen Grüne Woche -messuilla egyptiläisen kollegansa kanssa. Tämä oli kertonut, että maa yrittää vastata kysynnän kasvuun tuntuvalla tuotannon kasvattamisella.

"Tavoitteena on lisätä nautojen määrää miljoonalla. Tavoitteesta on nyt koossa 200 000 eläintä."

Miksi tuotannon kasvattaminen sitten palvelisi Suomea ja suomalaista kotieläintuotantoa?

"Suomella on hyvät, luontaiset edellytykset lihantuotantoon. Meillä ei esimerkiksi ole pulaa puhtaasta vedestä. Toisaalta puhtaan veden riittävyydestä on myös pidettävä huoli."

Ministeri Leppä kertoi näkemyksistään keskiviikkona Pro Agrian johtajaseminaarin ja MTK:n vieraana Helsingissä.

Lue myös: Amerikkalaistutkijat laskivat, miten eläintuotannosta luopuminen vaikuttaisi päästöihin - vain muutaman prosentin muutos

Aiheeseen liittyvät artikkelit