Maatalous

Viljamarkkinoiden mullistajaksikin mainostettu GrainSense -laite tuli myyntiin

Maatalous 08.02.2018

Kotimaisen viljanlaatumittarin odotetaan antavan rahanarvoista tietoa eläinten ruokinnan suunnitteluun sekä viljasadon korjuun, varastoinnin ja myynnin päätöksentekoon.


Tuure Kiviranta
Ensimmäiset GrainSense-mittarit luovutettiin viljelijöille tiistaina Helsingissä. Vasemmalta oikealle: Guy Bosas, Teemu Helkala, Kalle Vuori ja Kalle Erkkola.
Ensimmäiset GrainSense-mittarit luovutettiin viljelijöille tiistaina Helsingissä. Vasemmalta oikealle: Guy Bosas, Teemu Helkala, Kalle Vuori ja Kalle Erkkola.
Tuure Kiviranta
GrainSense-mittari ja vasemmalla mittalusikka.
GrainSense-mittari ja vasemmalla mittalusikka.

Suomalainen GrainSense on maailman ensimmäinen kädessä pidettävä alle kilon painoinen laite viljanlaadun mittaukseen. Se mittaa viljan ja muiden viljelykasvien proteiini-, kosteus-, öljy- ja hiilihydraattipitoisuuden.

Laite on paristokäyttöinen ja vaatii vain muutaman jyvän. Mittaus tapahtuu muutamassa sekunnissa.

Ensimmäiset laitteet myytiin tiistaina. Laite maksaa 3 900 euroa.

Sianlihantuottaja Guy Bosas aikoo tarkentaa eläinten ruokintaa viljanlaatumittarin avulla.

Bosas ostaa muilta tiloilta merkittäviä määriä viljaa. Jokaisesta kuormasta, etenkin pienimmistä, ei ole ollut mahdollista ottaa näytettä ja lähettää sitä laboratorioon analysoitavaksi, koska tulosten odottelu kestää, maksaa ja postituksessa on oma vaivansa.

Bosas kertoo, että eläinten kasvussa on huomannut jälkikäteen, jos jokin viljaerä on ollut valkuaiseltaan alempaa kuin muut.

GrainSensellä laadun voi mitata heti tilalla. Sitten voi myös säätää ruokinnan valkuaisen juuri oikeaksi. Bosas uskoo tarkan ruokinnan tuovan tilalle taloudellista hyötyä.

Viljanviljelijä Kalle Vuori odottaa suurimman hyödyn GrainSensestä olevan ennen puinteja. Mallasohraa ja leipäviljoja viljelevä Vuori aikoo mittarin avulla määrittää missä järjestyksessä pellot kannattaa puida.

Mittari kertoo viljan vielä ollessa pellossa kelpaako sato leipäviljaksi vai meneekö rehuksi. Laadukkain ja siten hinnaltaan paras sato puidaan ensin talteen.

Mittalaite auttaa myös varastoinnin suunnittelussa. Pieniä eriä voi huoletta yhdistää samaan suureen siiloon, kun tarkistaa ensin, että erien laatu on sama. Jos analysoimatta yhdistää eri lohkojen kuormia samaan siiloon, voi pienellä kuormalla pilata koko satsin valkuaistason alle leipäviljarajan.

Osastonjohtaja Kalle Erkkola Berneriltä toteaa, että viljan laadun on tähän asti pääasiassa analysoinut sen ostaja. Nyt myös viljaa myyvät viljelijät pystyvät itse selvittämään laatutiedot.

Suomessa, Ruotsissa ja Baltiassa GrainSenseä myy Berner.

Viljelijän Berner tarjoaa mittalaitteita käyttöön myös leasing-mallilla.

"Tarjoamme mittalaitteita kolmen tai viiden vuoden sopimuksella, joka mahdollistaa mittalaitteiden hankinnan ilman merkittävää kertainvestointia", kertoo Bernerin asiakkuus- ja tuotepäällikkö Teemu Helkala.

GrainSensellä on suuret odotukset laitteen myynnille ympäri maailmaa.

Yhtiön toimitusjohtaja Edvard Krogius kertoo, että marraskuussa Saksassa Agritechnica-näyttelyssä laite herätti kiinnostusta ja suurten yritysten edustajat kävivät tutkimassa sitä tarkkaan.

Yhtiö etsii nyt jakelukumppania Tanskan, Puolan ja Saksan markkinoille.

Ruotsissa viljelijät ovat olleet hyvin kiinnostuneita laitteesta, kertoo Erkkola.

MT on kertonut GrainSensen vaiheista vuodesta 2016 alkaen. Silloin laitteen arvioitiin tulevan myyntiin jo saman vuoden kuluessa. Ensimmäisissä jutuissa laitteen toivottiin lisäävän viljamarkkinoiden läpinäkyvyyttä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit