LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Maatalous

Suomalaisten ruokaperunat tulevat Pohjanmaalta

Vaikka viime kesä oli vaikea, varastojen arvioidaan riittävän seuraavaan satoon saakka.
Jaana Kankaanpää
Kotimainen peruna ei tämänhetkisen arvion mukaan lopu kesken, vaikka muuta pelättiin.

Viime kesä oli perunalle kolmas peräkkäinen hankala vuosi. Päätuotantoalueilla ja varsinkin Pohjois-Pohjanmaalla saatiin kuitenkin hyviäkin satoja.

Valtaosa ruokaperunavarastoista onkin tällä hetkellä Pohjanmaalla, Luonnonvarakeskus Luke tiedottaa.

Luken selvityksen mukaan maatilojen varastoissa oli tammikuun puolivälissä ruoka- ja ruokateollisuusperunaa yhteensä 115 miljoonaa kiloa. Ruokaperunaa määrästä oli 100 miljoonaa kiloa.

58 prosenttia koko maan ruokaperunasta oli tammikuun puolivälissä Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan varastoissa. Kun mukaan lasketaan kolmas pohjalaisalue eli Etelä-Pohjanmaa, alueen osuus Suomen ruokaperunavarastoista oli 75 prosenttia.

Perunavarastot ovat tyhjentyneet lokakuun puolivälistä keskimäärin 27 miljoonalla kilolla kuukaudessa eli tavanomaista vauhtia.Perunan arvioidaankin riittävän kotimaiseen kulutukseen.

"Perunan riittävyyteen vaikuttaa paljon myös varastoinnin onnistuminen", Luonnonvarakeskuksen yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen kertoo. "Varastotappiota syntyy tämä talvena haihtumisen vuoksi, sillä varastoja on jouduttu tuulettamaan normaalia enemmän kostean alkutalven vuoksi."

Ruokaperunan tuonti- ja vientimäärät ovat Tullin tilastojen mukaan olleet syksyllä maltillisia. Aiemmin merkittävän suomalaisperunan ostajan, Venäjän, markkinat ovat olleet kiinni vuodesta 2013.

Ruokaperunan tuottajahinnoissa on ollut lievää nousua. Joulukuussa 2017 perunasta maksettiin 19,04 euroa sadalta kilolta, kun vuotta aikaisemmin hinta oli 16,44 euroa sadalta kilolta.

Luken ruokaperunan varastotilasto kertoo isojen perunatilojen tilanteen, koska niiden tuotanto ja varastot ovat Suomen ruokaperunan tuotannon ydin. Kyselyssä olivat mukana ne ruoka- ja ruokateollisuusperunaa viljelevät tilat, joiden peruna-ala oli vähintään viisi hehtaaria.

Lue lisää

Tuottajilta hätähuuto: Perunan tuottajahinta laskee kustannusten noustessa – tuotannon jatko vaarassa

Perunavarastot ovat nyt poikkeuksellisen pienet – hinta silti alhaalla, kasvis- ja perunakauppaan liittyvät kilpailutukset yksi mahdollinen syy

Perunan tuottajahinta painui pohjalle, sato jää 5 prosenttia normaalista

Rupiset perunat ranskalaisten raaka-aineeksi, priimaa kotikeittiöihin – kuivuus piinasi perunanviljelyä Tyrnävällä