Maatalous

Seitsemän varoitusmerkkiä, miksi afrikkalainen sikarutto on uhka Suomen sikatiloille

Maatalous 08.02.2018

”Sikatuotannolla ei ole ollut Suomessa vastaavaa uhkaa. Afrikkalainen sikarutto on ainutlaatuinen”, sanoo Eläinten terveys ETT ry:n toiminnanjohtaja.


Lari Lievonen
Afrikkalainen sikarutto on levinnyt villisioista kesysikoihin.

Eläintaudit voivat tuntua etäisiltä, etenkin jos omaa tilaa ei ole. Afrikkalaisesta sikarutosta on jankutettu tässäkin mediassa usein, mutta minkä takia?

Ehkä siksi, ettei afrikkalaisen sikaruton (ASF) kaltaista ole Itä-Euroopassa ennen koettu. ”Sikatuotannolla ei ole ollut Suomessa vastaavaa uhkaa. Afrikkalainen sikarutto on ainutlaatuinen”, kertoo Eläinten terveys ETT ry:n toiminnanjohtaja Pirjo Kortesniemi.

Afrikkalaista sikaruttoa tavattiin ensi kerran Keniassa lähes 100 vuotta sitten, kun tauti tarttui afrikkalaisesta villisiasta kesysikaan.

Jos virus pääsisi leviämään tuotantosikaloihin, seuraukset olisivat dramaattiset. Tässä syitä ja merkkejä siitä, että afrikkalainen sikarutto on saanut Itä-Euroopan ja Suomenkin varpailleen:

1. Virossa sikatilojen määrä yli puolittui afrikkalaisen sikaruton seurauksena muutamassa vuodessa. Nyt sikatiloja on enää 140, kun ennen sikaruttoa niitä oli 340. Suurin osa lopettaneista tiloista oli pieniä takapihasikaloita.

2. Puolaan rakennetaan afrikkalaisen sikaruton takia aitaa ja kuluihin on varattu 31 miljoonaa euroa. Aitaa on tarkoitus rakentaa 729 kilometriä. Kyllä, kuulit oikein. 729 kilometriä.

3. Afrikkalainen sikarutto säilyy hyvin tartuntakykyisenä pohjoisella pallonpuoliskolla. Espanjassa virus torjuttiin, mutta ASF viihtyy jopa paremmin täällä. Virukset pitävät kylmästä – toisin kuin bakteerit. Se selittää osaltaan myös, miksi talvella on paljon flunssaepidemioita, Kortesniemi mainitsee.

4. Virus on poikkeuksellisen kestävä. Raadossa se säilyy tartuntakykyisenä jopa puoli vuotta. Pakastetussa lihassa sikarutto voi säilyä vuosia.

5. Tšekin valtio teetti 40 kilometriä pitkän sähköaidan afrikkalaisen sikaruton takia. Zlinin hallintoalueen viljasatoa myös jätettiin peltoon, jotta siat pysyisivät paikallaan, eivätkä vaeltaisi ravinnon perässä samalla levittäen tautia. Myös Unkarissa on suunniteltu villisikojen liikkumista rajoittavan aidan rakentamista.

6. EU:n komissio on varannut 9,3 miljoonaa euroa tukirahaa puolalaisille sianlihantuottajille. Tuki tarjotaan tuottajille, jotka joutuvat luopumaan tuotannosta afrikkalaisen sikaruton takia. Suomessa valtio on myöntänyt 1,2 miljoonaa euroa avustusta sikojen ulkoilutarhojen vahvistamiseen.

7. Villisikakanta on Suomessa kasvanut voimakkaasti ja kantaa halutaan sikaruton uhan vuoksi leikata 3 600 yksilöstä alle 700:aan. Eläinten terveys ETT ry ei suosittele suomalaisille villisikojen metsästystä Virossa. Tallink on vetänyt villisikatuotteet pois laivojensa hyllyistä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit