Maatalous

Syyte: Eteläpohjalainen pariskunta säilytti kuolleita sianraatoja karsinoissa

Maatalous 08.02.2018

Syyttäjä vaatii pariskunnan miehelle 10 vuoden eläintenpitokieltoa.


Markku Vuorikari
Kuvan siat eivät liity tapaukseen.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa käsiteltiin eilen tiistaina Karijoella Etelä-Pohjanmaalla vuosien 2013 ja 2016 välillä sattuneita ikäviä tapahtumia. Sikalaa pitänyttä pariskuntaa syytetään muun muassa ympäristön turmelemisesta sekä törkeästä eläinsuojelurikoksesta.

Käräjäoikeuteen jätetyn haastehakemuksen mukaan pariskunta hautasi luonnollisesti kuolleiden ja lopetettujen sikojen raatoja pariskunnan miehen omistamalle kiinteistölle. Lisäksi pariskunta luovutti raatoja sellaisille ulkopuolisille henkilöille, joilla ei ollut laillista oikeutta niiden vastaanottamiseen.

Ennen raatojen hautaamista ja luovuttamista pariskunta säilytti niitä sikalan karsinoissa tai ulkona kiinteistöllään. Tällöin toiset siat ovat päässeet syömään kuolleita lajitovereitaan. Lisäksi villieläimet ovat saattaneet syödä ulkona säilytettyjä raatoja.

Talven 2015–2016 aikana mies ja nainen ovat haastehakemuksen mukaan säilyttäneet kiinteistöllä 135 sianraatoa.

Kaikkiaan sikoja on haudattu tai luovutettu haastehakemuksen mukaan lähes 400 kappaletta. Valtaosa tästä määrästä on kuitenkin haudattu, ja vain pieni osa luovutettu ulkopuolisille.

Vuoden 2015 lopulla tilalla tehdyssä eläinsuojelutarkastuksessa todettiin, että valtaosa sioista on laihoja kitukasvuisia. Jotkin sioista ovat olleet niin heikkoja, etteivät ne ole kyenneet nousemaan jaloilleen.

Syyttäjä vaatii, että pariskunnan mies on määrättävä tuotantoeläimiä koskevaan eläintenpitokieltoon 10 vuodeksi. Lisäksi syyttäjä vaatii pariskunnan kummallekin osapuolelle ehdollista vankeusrangaistusta.

Naista syytetään lisäksi myös eläinsuojelurikoksesta. Tämä syyte liittyy muun muassa siihen, että hän jätti vuonna 2017 omistamansa lampaat vaille tarpeellista ravintoa. Kolme tilalta tullutta karitsaa jätettiin teurastamatta, koska ne olivat laihtuneet rajusti. Myöhemmin tehdyissä eläinsuojelutarkastuksissa kävi ilmi, että yli puolet tilan lampaista oli joko laihoja tai erittäin laihoja.

Syytteen mukaan nainen ei ollut huolehtinut, että lampaiden sorkat leikataan.

Tuomiot tapauksissa annetaan ensi viikolla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit