Maatalous

Snellman nostaa hintoja: possuista 2–4 ja naudasta 5–10 senttiä lisää kilolta

Konserniin kuuluva Figen perustaa myös uuden karjuaseman ja jalostussikalan Ylihärmään. Ilmajoella toiminta päättyy.
Jaana Kankaanpää
Snellman kertoi tuottajahinnan nostoista sekä myös, että se alkaa ensi vuoden alusta maksaa lisää vapaaporsituksesta.

Snellman nostaa sekä sian- että naudanlihan tuottajahintoja kahden viikon kuluttua.

Yleiset markkinahinnat ovat olleet laskusuunnassa, mutta suomalaisen alkutuotannon varmistamiseksi tarvitaan nyt konkreettisia tekoja, yhtiö toteaa torstaina julkaistussa tiedotteessa.

Sianlihasta maksetaan 25. helmikuuta alkaen 2–4 ja naudasta 5–10 senttiä kilolta lisää tuotantotavasta riippuen. Korotus on yhtiön mukaan jatkoa viime vuoden lopussa tehdyille korotuksille.

Lisäksi tuottajia kannustetaan investoimaan eläinten hyvinvoinnin kehittämiseen. Siksi ensi vuoden alusta vapaaporsituksesta maksetaan viiden euron lisähinta porsaalta.

Tuottajahinnan nostamisella haluamme huolehtia, että perhetiloilla on mahdollisuus kehittää toimintaansa, jotta huippulaadukas lihantuotanto jatkuu Suomessa tulevaisuudessakin, perustelee Snellman Lihanjalostuksen toimitusjohtaja Roland Snellman.

Yhtiö kertoi samalla myös investoinnista Kauhavan Ylihärmään. Uusia toimitiloja esiteltiin jo tuottajille keskiviikkona.

Snellman Lihanjalostuksen omistama Figen Oy perustaa sinne sekä karjuaseman että jalostussikalan.

Toiminta alkaa jo helmi–maaliskuussa siten. Ensin Ylihärmään muuttava Muskeli-isälinjan emakot muuttavat tämän kuun lopussa. Maaliskuun puolivälissä Figenin karjuasema muuttaa uusiin toimitiloihin, ja Ilmajoen kaikki nykyiset toiminnot siirtyvät Ylihärmään.

Ylihärmässä oli myynnissä sopiva tilakokonaisuus, yhtiö kertoo.

Entisestä lihasikalasta on tehty karjuille sopivat tilat ja lisäksi talven mittaan on rakennettu toimisto, laboratorio ja pakkaamo karjuaseman tarpeisiin. Emakkosikalan puolelle on uusittu kalusteet, ja se on kunnostettu jalostussikalaksi.

Figen on myös uusinut jalostusohjelmansa. Yleisestä kaksirotujalostuksesta siirrytään kolmen linjan jalostukseen yhteistyössä jalostustilojen kanssa.

Figenin jalostussikojen testiasema jatkaa toimintaansa Jämsän Längelmäellä.

Lue myös:

Snellmanin ja Hankkijan kokeilusta hyviä tuloksia - sika kasvaa hyvin ilman soijaa

Snellman lupasi hinnankorotuksia jo marraskuussa

Lue lisää

Snellman irtisanoi lihataloa arvostelleen Sami Yli-Rahnaston tuotantosopimuksen – "On mahdollista, että sikatalous loppuu tilaltamme tähän"

Snellman lupaa ensi vuodelle parempaa hintaa

Lihanjalostuksen kaikki osastot kolunnut Roland Snellman aloitti toimitusjohtajana

Snellman ja Hankkija rehuyhteistyöhön – tavoitteena lisätä kotimaisen valkuaisen osuutta