Maatalous

Mitä vierailija saa tehdä maatilan alueella ja mitä ei? Lakimies vastaa

Maatalous 11.02.2018

Googlen karttapalvelu herättää maaseudulla asuvien keskuudessa kysymyksiä, koska sen reitit eivät välitä yksityisalueista.


Sanne Katainen
"Eihän nyt kenenkään kotiinkaan mennä lupaa kysymättä. Ei se sen kummallisempi asia ole", MTK:n lakimies muistuttaa.

Ulkopuoliset ihmiset vierailevat maatiloilla esimerkiksi työasioissa, erilaisissa tapahtumissa tai yksityisinä vieraina. Ulkopuolinen ei kuitenkaan saa toimia maatilalla oman mielensä mukaan, vaan huomioon kannattaa ottaa ainakin muutama asia.

MTK:n lakimies Leena Kristeri muistuttaa, että jokamiehenoikeudet eivät anna kellekään lupaa mennä kutsumatta maatilan pihapiiriin. Sen sijaan erilaisia asioita saa luonnollisesti tulla maatilalle hoitamaan. Tällöin on kuitenkin hyvä ottaa yhteyttä maatilan omistajaan.

"Eihän nyt kenenkään kotiinkaan mennä lupaa kysymättä. Ei se sen kummallisempi asia ole", hän sanoo.

Hyvänä yleisenä periaatteena lakimies mainitsee sen, että liikkuu sitten missä tahansa, täytyy muistaa, ettei aiheuta vähäistä suurempaa haittaa tai häiriötä muille ihmisille, omaisuudelle tai luonnolle.

Jos yhtään epäilee oman toimintansa lainmukaisuutta tai hyväksyttävyyttä, Kristeri kannustaa kysymään lupaa.

"Mieluummin kysytään lupaa, kuin jäädään miettimään, olikohan tämä nyt sallittua vai ei", Kristeri kannustaa.

Esimerkiksi valokuvien ottamisen ja niiden jakamisen suhteen kannattaa olla maatilalla tarkkana. Valokuvaaminen julkisella paikalla on meillä pääsääntöisesti sallittua.

Maatilan pihapiiri luetaan kuitenkin samalla tavalla kotirauhan suojaamaksi paikaksi kuin kenen tahansa koti. Tällöin onkin Kristerin mukaan syytä kiinnittää huomiota siihen, ettei ihmisiä kuvata ilman lupaa.

Toinen maatiloilla kuvaamiseen liittyvä asia, joka kannattaa ottaa huomioon, on eläinten korvalaput. Korvalapuissa olevat numerosarjat nimittäin yksilöivät jokaisen eläimen ja sen avulla voidaan selvittää eläimen omistaja.

Jos jakaa sosiaalisessa mediassa kuvan, jossa näkyy huonovointisen eläimen korvalappu ja jokin ikävä saateteksti, voi syyllistyä kunnianloukkaukseen tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen.

Koiranomistajien kannattaa huomioida toiminta koiransa kanssa maatilalla, vaikka koirien pitäminen kiinni ei sinällään olekaan siellä pakollista. Lakimies muistuttaa, että koirat ovat maatilallakin omistajansa vastuulla, ja koiran pitää olla omistajansa hallinnassa.

"Omistaja vastaa, jos eläin aiheuttaa jotain vahinkoja, oli se sitten kiinni tai ei", hän sanoo.

Vaikkapa laitumella oleva lehmä saattaa säikähtää, jos koira on laidunalueen läheisyydessä.

Melkeinpä vuosittain ongelmia aiheuttavat sellaiset tapaukset, joissa maatilan eläimille on syötetty jotain niille sopimatonta. Monesti vaikkapa pienet lapset saattavat haluta syöttää maatilan eläimille jotain. Tähän liittyen Kristeri muistuttaakin, ettei eläimille saa syöttää mitään ilman lupaa.

"Saattaa olla, ettei sen ruuansulatus kestä mitään erilaista. Jo luomukin voi tuoda sen, ettei mitään erilaista saa missään nimessä syöttää", lakimies huomauttaa.

Maatiloilla kuin myös tietenkin luonnossa liikkuessa yleisen siisteyden noudattaminen on tärkeää. Monesti vaikkapa juomatölkin heittäminen pellon viereiselle ojanpenkalle voi tuntua vähäpätöiseltä teolta.

"Se saattaa hyvinkin päätyä sieltä lehmän tai muun eläimen ateriaan ja aiheuttaa kuollettaviakin vahinkoja ruuansulatuskanavassa", Kristeri muistuttaa.

Kysymyksiä maaseudulla saattaa herätä myös siitä, saako maatilan läpi menevää tietä käyttää. Lakimies sanoo, ettei tähän asiaan ole valitettavasti olemassa mitään yksiselitteistä sääntöä. Leena Kristerin mukaan se, kuka tietä saa käyttää, riippuu hyvin paljon tien luonteesta.

Jos kyseessä on talon pihatie, ei tielle ole asiaa. Mikäli tie taas on yksityistie, myös ulkopuoliset saavat käyttää sitä satunnaisesti. Valtion tiellä sen sijaan saa ajaa vapaasti. Ongelmia tien luonteen tulkintaan tuokin Kristerin mukaan se, että tiestä informaatiota satunnaiselle kulkijalle antavat ainoastaan liikennemerkit.

Hakukoneyhtiö Googlen karttapalvelu Google Maps on herättänyt MTK:n lakimiehen mukaan kysymyksiä maaseudun asukkaiden keskuudessa. Karttapalvelu nimittäin antaa reittiohjeita joskus välittämättä siitä, ovatko tiet edes ulkopuolisen liikenteen käytettävissä.

Kristerin mukaan Googlea on kritisoitu siitä, ettei se ole vastannut reittimuutospyyntöihin millään tavalla.

Lue myös:

Siipikarjaliitto ehdottaa muutoksia lainsäädäntöön - ministeri lupaa selvittää muutosten tarpeellisuuden

Juomatölkit tappaneet eläimiä lähes joka kolmannella nautatilalla

Helikopterikameralla ei saa salakuvata

Miksi vain smurffit saavat vierailla kotieläintilalla?

Aiheeseen liittyvät artikkelit