Maatalous

Liedon "kapinakokous" onnistui: "Väkeä enemmän kuin liiton kevätkokouksessa, huolemme kuultiin"

Maatalous 13.02.2018

Kokoukselle suunnitellaan jatkoa, jossa asioiden etenemistä seurataan.


Kari Salonen
Monella on tili tyhjä, kun tuotantopanoksia pitäisi ryhtyä ostamaan, Pekka Nieminen sanoo.

"Kyllä kannatti. Väkeä tuli satakunta, keskustelu oli vilkasta ja huolemme kuultiin."

Näin arvioi Pekka Nieminen maataloustuottajain Paattisten yhdistyksestä.

Nieminen oli yksi Liedon eilisen "kapinakokouksen" järjestäjistä.

Varsinaissuomalaisen Liedon kunnantalolle odotettiin eilen illalla noin sataa maataloustuottajaa keskustelemaan viljelijöiden toimeentulosta. Väkeä tuli juuri sen verran – ja enemmänkin olisi tullut, elleivät monet olisi olleet kiinni lumenauraushommissa, Nieminen kertoo.

Kokous järjestettiin, koska noin 25 viljelijän ryhmä tunsi, ettei heidän toimeentuloon liittyvää huoltaan ollut otettu vakavasti omassa tuottajaliitossa.

Eilen paikalla oli tuottajaliiton lähes koko johtokunta, Nieminen kertoo.

"He lupasivat pohtia asioita liitossa ja viedä niitä eteenpäin keskusliittoon päin. Osa asioista oli ilmeisesti jo vietykin, kun he tiesivät, että tällainen kokous on tulossa",

Kokouksen keskustelun pohjana oli 13-kohtainen lista, ja kokouksessa asioita nousi esille lisääkin. Keskustelulle varattu kolme tuntia ylittyi, eikä kaikkia asioita silti ehditty käsitellä.

Päällimmäisenä listalla oli tuotannon jatkuvasti heikentynyt kannattavuus, ja siitä kuultiin kiihkeitäkin puheenvuoroja. "Kun rahat on loppu, kyllä se vetää vakavaksi", Nieminen toteaa.

Kokousväki odottaa sekä omalta tuottajaliitolta että keskusliitolta entistä tiukempaa otetta markkinaedunvalvontaan.

Esille nousi myös se, että kasvinviljelytiloilla ei ole oikeutta sijaisapuun. Sitä tarvittaisiin ehdottomasti, Nieminen toteaa. "Jos viljelijä on kylvö- tai vaikka puintiaikaan kovassa kuumeessa, koneenkäyttötaitoista sijaista ei tahdo mistään löytyä."

Hän arvioi, että kokous saa jatkoa. Syksyllä tai ensi keväänä kokoonnutaan summaamaan, miten esille otetut asiat ovat edenneet ja käsittelemään niitä, joihin nyt ei riittänyt aikaa.

Niemisen mielestä tällaiset kokoukset ovat tarpeellisia. Osa viljelijöistä ei hänen mukaansa tule liiton virallisiin kevät- tai syyskokouksiin, koska siellä aika kuluu virallisiin rutiineihin ja keskustelulle jää vähän aikaa.

Lue myös: Liedossa "kapinakokous": "Huoli toimeentulosta ei ole tullut kuulluksi tuottajaliitossa"

Aiheeseen liittyvät artikkelit