Maatalous

Tuottajaorganisaatioille lisää markkinavaltaa, kunhan tuottajat niitä perustavat

Maatalous 14.02.2018

EU antaa tuottajaorganisaatioiden kasvaa jopa määräävään markkina-asemaan.


Johannes Tervo, Pasi Leino
Esimerkiksi mallasohran tai ruokaperunan viljelijöillä on mahdollisuus perustaa tuottajaorganisaatio.

Maatalouden tuottajaorganisaatio saa neuvotella hinnoista ja määristä. Sen markkinaosuudelle ei ole enää 15 prosentin kattoa uusissa EU-säännöksissä.

"Tämä antaa huikeita mahdollisuuksia markkinaedunvalvontaan", MTK:n johtokunnassa todettiin tiistaina.

Toisaalta johtokunta pohti, ovatko viljelijät valmiita sitoutumaan tuottajaorganisaation tiukkoihin sääntöihin, ja miten yrityksiin sidoksissa olevat osuuskunnat ja niiden luottamusjohto suhtautuvat uusiin mahdollisuuksiin.

"Tarvitaan uusia gebhardeja perustamaan tuottajaorganisaatioita", johtokunnan puheenjohtaja Juha Marttila patisti.

Tuottajaorganisaatio on tuottajien perustama yhteenliittymä, jonka säännöt maaseutuvirasto Mavi hyväksyy. Siinä ei saa olla mukana teollisuuden eikä kaupan yrityksiä, MTK:n lakimies Marica Twerin selvittää.

Tuottajaorganisaation tehtäviä voivat olla tuotteiden jalostaminen tai jakelu, yhteiset pakkaukset tai myynninedistäminen, laadunvalvonta, jätehuolto, tuotantopanosten yhteishankinta tai muut yhteiset palvelut.

Tuottajaorganisaatio voi suunnitella tuotantoa ja neuvotella tuotteiden myyntisopimuksia. Yhden tuottajaorganisaation hallinnassa voi olla useampia kuin yksi tuote.

Maito ja sokeri eivät kuulu näiden säännösten piiriin. Niille on eri järjestelmä.

Tuottajaorganisaation hallitsemalle markkinaosuudelle ei ole asetettu yksiselitteistä kattoa. Ainoa ehto on, että kilpailua ei saa sulkea kokonaan pois.

"Tuottajaorganisaatio saa olla määräävässä markkina-asemassa, mutta ei käyttää sitä väärin", Twerin sanoo.

Osuuskunnasta tuottajaorganisaatio eroaa siinä, ettei osuuskunta voi sopia tuotantomääristä. Osuuskunta voi kuitenkin hakea itsensä tuottajaorganisaatioksi, kunhan säännöt muutetaan sen mukaiseksi.

Tuottaja sitoutuu tuottajaorganisaatiossa noudattamaan sen sääntöjä.

Säännöt voivat esimerkiksi edellyttää tiettyjen tuotteiden myymistä pelkästään tuottajaorganisaatiolle ja hyväksymään sen sopimat tuotannon rajoitukset haitallisen ylituotannon estämiseksi.

Suomessa on jo valmiina kolme tuottajaorganisaatiota: Närpes Grönsaker, Vihannes-Laitila ja Ålands Trädgårdshall.

Aiheeseen liittyvät artikkelit