Maatalous

MTK:n lakimies: Rikoslain suojattava elinkeinotoimintaa tahalliselta häirinnältä

Maatalous 13.02.2018

Vesa Malila kriminalisoisi elinkeinotoiminnan häirinnän. Nykytilanne "hämmästyttävä", eikä kotirauhan laajentaminen elinkeinotoimintaan sitä todennäköisesti auttaisi.


Jaana Kankaanpää
Kotieläintilojen tuotantorakennukset eivät kuulu kotirauhan piiriin. Luvatta niihin tunkeutuva voi syyllistyä julkisrauhan rikkomiseen. Siitä annettavat sanktiot ovat lieviä. Kuva ei liity juttuun.

Kotirauhan laajentaminen koskemaan elinkeinotoimintaa ei välttämättä suojaisi maatiloja parhaiten tahalliselta häirinnältä, arvioi MTK:n lakimies Vesa Malila.

Hän pitää parempana vaihtoehtona kriminalisoida laillisen elinkeinotoiminnan häirintä, koska kotirauha on eri asia kuin perustuslaissa taattu elinkeinovapaus.

"On hämmästyttävää, ettei elinkeinovapautta ole tehokkaasti suojattu rikoslain keinoin, vaikka se nähdään yhteiskunnan kannalta niin tärkeänä oikeushyvänä, että se on kirjattu perustuslakiin."

Törkeänä elinkeinotoiminnan häirintänä tulisi Malilan mielestä pitää erityisen suunnitelmallista tekoa tai järjestäytyneen ryhmän jäsenenä tehtyä tekoa tai jos teko on aiheuttanut erityisen suuren vahingon vaaran.

Nykyisin näitä tekoja pidetään julkisrauhan rikkomisena. Rikosnimike säädettiin alun perin lähinnä virastojen suojaksi.

Kotirauhan laajentamista tuotantorakennuksiin esitti Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina viime perjantaina. Asiaa ovat pitäneet esillä myös MTK, Suomen Turkiseläinten kasvattajain liitto ja Koneyrittäjät.

Malila korostaa olevansa näiden kanssa yhtä mieltä siitä, että nykyisellään viranomaisilla ei ole riittäviä mahdollisuuksia elinkeinotoiminnan häirintätapausten esitutkintaan ja epäiltyjen kiinni saamiseen. Myös rangaistukset ovat hyvin lieviä.

"Tekijät ovat voineet jatkaa ihmisten ja yritysten häirintää hyvinkin röyhkeästi."

"Toivon nykyisen hallituksen ja sen oikeusministerin olevan riittävän voimakastahtoinen muuttamaan rikoslakia ja parantamaan yrittäjien suojaa oikeudetonta häirintää vastaan.”

Lue myös:

Siipikarjaliitto ehdottaa muutoksia lainsäädäntöön tunkeutumisten estämiseksi –ministeri: Asiaa selvitetään kevään aikana

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT