Maatalous

EU-asetus: Uudella traktorilla ei saa vetää jarrutonta kärryä, "Tuntuu hätävarjelulta"

Maatalous 14.02.2018

EU-asetuksen mukaan uudella traktorilla saa vetää enintään 3,5 tonnia painavaa jarrutonta peräkärryä tai työkonetta. Konevalmistaja Multiva sovittaa jarruja kylvökoneeseen ja äkeeseen.


Peräkärryihin on asennettu jo vuosia jarrut. Onko sama ruljanssi edessä nyt työkoneissa?

Maatalouskoneiden jarruvaatimukset tiukentuvat. Traktoria koskeva uusi puiteasetus vaatii peräkärryyn tai työkoneeseen jarrut, jos vedettävän koneen akselipaino ylittää 3,5 tonnia.

Turenkilainen maanviljelijä Juha Jauhiainen pitää hölmönä, jos tilan parikymmentä vuotta vanha kylvökone sopii vanhan traktorin perään mutta ei uuden.

"Jarruttoman 3,5 tonnin raja tuntuu hätävarjelulta, 10 tonnia tuntuisi järkevämmältä."

Traktorin valmistajat ovat jo vuosia asettaneet painorajat jarruttomille laitteille, mutta niitä ei ole noudatettu. Tieliikennelaki tuntee myös toiset, korkeammat rajat, toteaa erityisasiantuntija Timo Kärkkäinen Trafista.

Työkonevalmistajat ottavat asian tosissaan. Kylvökoneisiin ja suuriin äkeisiin sovitetaan jarruja, vaikka helppoa ja halpaa se ei ole, toteaa tuotekehitysjohtaja Vesa Mäkelä Multivalta.

Mäkelän mukaan Pohjoismaissa on oltu vapaamielisempiä kuin Keski-Euroopassa, jossa jarrupakko on ollut voimassa jo pitkään. Hän toivoo, että sekavaan asiaa saadaan selkeyttä.

Lue myös:

Viljelijä hämmästelee jarrupakkoa: "Vanhaan kylvökoneeseen jarrut, jos edessä on uusi traktori? Hölmöltä tuntuu"

Aiheeseen liittyvät artikkelit