Maatalous

Voittajat ottavat metaanin talteen navetassa – Valio jakoi kutsukilpailunsa palkinnot

Nautojen metaanipäästöt ovat osaltaan syynä ilmastonmuutokseen.
Asiantuntijoiden ideat kaipaavat vielä jalostamista, jotta niistä saadaan toimivia ratkaisuja metaaniongelmaan.

Meijeriyhtiö Valio on palkinnut Luonnonvarakeskus Luken ja VVT:n asiantuntijoiden idean ottaa lehmien tuottama metaani talteen jo navetassa.

Methanovores-niminen joukkue voitti Valion hackathon-kilpailun, jolla etsittiin ratkaisuja lehmien tuottaman metaanin vähentämiseen ja hyödyntämiseen.

"Voittajan valinnassa painotimme ratkaisua, joka on todennäköisesti otettavissa käyttöön nopeasti ja vähäisellä lisätyöstöllä", tuomariston puheenjohtaja, johtaja Mika Koskinen Valiolta sanoo.

Hackathon oli kutsukilpailu, johon osallistui 28 joukkuetta eri puolilta maailmaa.

Tästä joukosta kisaan valikoitui seitsemän joukkuetta, joissa oli erilaisia yritysten, yliopistojen sekä tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatioiden verkostoja.

Muiden joukkueiden ideat käsittelivät esimerkiksi metaanipäästöjen mittausta ja seurantaa sekä metaanin syntymisen vähentämistä lehmän ravintoon vaikuttamalla.

Koistisen mukaan eri ehdotusten parhaita puolia yhdistämällä löytyy ehkä lisää ratkaisuja metaanin vähentämiseen ja hyödyntämiseen.

Lue myös:

Valio etsii ratkaisuja maidontuotannon haasteisiin –ilmoittaudu mukaan kisaan

Lue lisää

Satapäisen karjan isäntä sanoo suorat sanat turvepelloista: "Päättäjien tulisi laittaa asia kuntoon, kun lapset riitelevät"

Kannattavuuskriisi syö ruokaturvaa

Petteri Taalas: Ilmastonmuutos jatkuu ja siksi Suomen kannattaa pitää huolta omasta ruuantuotannosta – "Maailman ravinnontuotantokyky tulee häiriintymään"

Valio, Atria ja Luonnonvarakeskus kehittävät yhteistyössä mallia maidon- ja naudanlihantuotannon hiilijalanjäljen laskentaan