Maatalous

Ympäristöluvista ilmoituksiin siirtyvien eläinsuojien kokoa halutaan pienentää – MTK tuohtui: "Eläinmäärät ravisteltu hihasta"

Maatalous 16.02.2018

Eläinsuojien ympäristölupien oli tarkoitus jäädä historiaan "erittäin suuria yksiköitä" lukuun ottamatta. Nyt yläraja on kiristymässä.


Pekka Fali
Ympäristöministeriö on pienentämässä "erittäin suureksi eläinsuojaksi" katsotun yksikön kokoa.

Maaseudun Tulevaisuus kertoi 6.9.2017 lähes kaikkien eläinsuojien siirtyvän ilmoitusmenettelyyn nykyisin haettavan ympäristöluvan sijaan. Muutos olisi koskenut muita paitsi "erittäin suuria eläinsuojia".

Käytännössä rajoiksi suunniteltiin 400 lypsylehmän, 800 lihanaudan, 1 000 emolehmän tai vastaavan kokoisia eläinsuojia, eli tätä suuremmat olisivat yhä joutuneet hakemaan luvan toiminnalleen.

Nyt ympäristöministeriö on kuitenkin pienentämässä "erittäin suureksi eläinsuojaksi" katsotun yksikön kokoa.

Uusiksi kokorajoiksi suunnitellaan 300 lypsylehmää, 500 lihanautaa tai 600 emolehmää. Emolehmissä erotus on erityisen suuri, 400 eläintä.

Käytännössä lupaa tarvitsevien yksiköiden lypsylehmien määrä olisi vielä 300 pienempi, selvästi alle 200, koska tilalla on pakostakin niiden lisäksi nuorta karjaa.

MTK on pettynyt muutokseen. Puheenjohtaja Juha Marttila kuvaa johtokunnan tuntoja "tuohtuneiksi".

"Aiheesta on käyty pitkät neuvottelut aikaisemmin ja niiden perusteella päädyttiin alkuperäisiin lukuihin. Nyt ministeri omalla, yksipuolisella ilmoituksellaan lähtee laskemaan aikaisemmin sovittua eläinten määrää", Marttila kuvailee.

"Tarkoitus oli siirtää päätäntävaltaa kunnalle, mutta nyt valtio hamuaa itselleen kuitenkin isompaa roolia ja on nihkeä luopumaan vallastaan."

Hänen mielestään muutokset eläinmääriin on "ravisteltu hihasta", eikä hän ymmärrä niiden kiristämisen perusteita.

"Toivomme hartaasti, että aikaisemmin sovittua lupamäärää kunnioitettaisiin", hän painottaa.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) painottaa, että esitystä pitää verrata nykytilanteeseen. Tällä hetkellä ympäristölupa on haettava yli 50 lehmälle.

"Kyseessä on suurin ja merkittävin maatalouden sujuvoittamishanke, jossa toimivaltaa selkeytetään huomattavasti"

Hän pitää esityksen lausuntokierroksella saaman palautteen huomioimista normaalina.

"Johonkin raja on laitettava ja esityksen perusteella ilmoitusmenettelyllä saisi rakentaa hyvinkin isoja yksiköitä", Tiilikainen kertoo.

Lakiesitys yritetään hänen mukaansa saada eduskunnan käsiteltäväksi touko-kesäkuussa ja voimaan tämän vaalikauden aikana, aikaisintaan vuoden vaihteessa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT