Maatalous

Tuhat maatalous- ja puutarhayritystä lopetti vuonna 2016 – öljy- ja erikoiskasvit rynnimässä viljan ohi

Perheviljelmä on edelleen yleisin tilamuoto, mutta Luke arvioi osakeyhtiöittämisen lisäävän suosiotaan.
Satu Lehtonen
Kuminanviljely kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta.

Suomalaisia maatalous- ja puutarhayrityksiä oli viime vuonna jäljellä tuhat vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Tiloja jäi jäljelle noin 48 000, ilmenee Luonnonvarakeskus Luken ennakkotilastosta.

Perheviljelmä oli edelleen yleisin tilamuoto. Keskimääräistä maatilaa piti 53-vuotias viljelijä, jolla oli 46 hehtaaria peltoa.

Kotieläintilan ollessa kyseessä, sen tuotantosuunta oli maidontuotanto. Kasvinviljelytila puolestaan viljeli viljaa.

Maatiloista lähes 70 prosenttia viljeli kasveja ja kolmannes harjoitti kotieläintaloutta.

Kasvinviljelytiloista valtaosa viljeli viljaa, mutta tilanne on muuttumassa. Öljy- ja erikoiskasvit sekä nurmi ovat kirimässä viljan ohi.

Jos kehitys jatkuu samanlaisena, niin muu kasvinviljely on tänä vuonna tilojen yleisin päätuotantosuunta. Muutos vaatisi viljan hintojen nousua, kertoo yliaktuaari Jaana Kyyrä Luonnonvarakeskuksesta.

Kasvihuoneyrityksiä oli viime vuonna 835 eli noin 40 vuoden takaista vähemmän. Myös avomaalla kasveja viljeleviä tilojen määrä väheni.

Viime vuonna yhdeksän prosenttia maatiloista oli yhtymiä ja vajaa kolme prosenttia perikuntia. Osakeyhtiöiden osuus jäi alle kahteen prosenttiin. Yhtiöitä perustettiin vuonna 2017 vain kymmenen.

Yhtiöittämistä helpotettiin tämän vuoden alusta vapauttamalla tilat neljän prosentin varainsiirtoverosta. Kyyrä arvioi, että verohelpotus vauhdittaa osakeyhtiöiden perustamista.

Yksityishenkilöiden omistamien tilojen omistajista noin yhdeksän prosenttia oli alle 35-vuotiaita ja kolmannes yli 60 vuotta vanhoja.

Suurin osa maatiloista sijaitsi Varsinais-Suomessa ja Pohjanmaalla. Ainoana Manner-Suomen maakunnista Kainuussa tiloja on jäljellä alle tuhat.

Luken kokoama maatalous- ja puutarhayritysten rakennetta koskeva tilasto sisältää ennakkotietoja viime vuodelta. Lopulliset tiedot julkaistaan toukokuun alussa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

”Kun jostain antaa palautetta, sen saa tuntea omissa nahoissaan” – lomittajapula vei lomat monelta kotieläintilalta

Tehokasvihuoneet, lypsyrobotit, geenimuokkaus – Hollanti tähtää ruuan tuotannon tuplaamiseen

Tutkimus: Mikrolevät voisivat korvata soijaa ja härkäpapua lehmien ruokinnassa – eivät kuitenkaan maistu lehmille