Maatalous

Kaneja ei mielletä tuotantoeläimiksi: Kasvattajat kärsineet turhista eläinsuojeluilmoituksista

Kani on pitkään ollut lemmikkinä, minkä vuoksi sitä ei osata ajatella tuotantoeläimenä.
Markku Vuorikari
Kani mielletään edelleen usein lemmikiksi.

Vielä noin 100 vuotta sitten kaneja kasvatettiin paljon ruuaksi. 1960-luvulta alkaen broileri kuitenkin syrjäytti kanin roolin ruokana, ja kaneista tuli lähinnä lemmikkejä.

Kanin rooli lemmikkinä onkin johtanut siihen, että monet paheksuvat kanin kasvatusta ruuaksi. Muualla maailmassa kania kuitenkin syödään verrattain yleisesti. Kaninlihan suurtuotantomaa on esimerkiksi Kiina.

Meillä kaneja kasvattaa myyntiin vain muutama kymmenen tilaa.

Lihakaneja Savitaipaleella kasvattava Pia Pöllönen kertoo, että hän on heti kaninkasvatuksen alusta lähtien pyrkinyt olemaan mahdollisimman avoin. Hän esimerkiksi jakaa runsaasti kuvia kaneista tilansa sosiaalisen median tilillä.

Pöllönen on kuitenkin saanut jonkin verran palautetta kanien kasvatuksesta. Jotkut ovat esimerkiksi ihmetelleet sitä, eikö hän pelkää kettutyttöjä. Pöllönen on kuitenkin sitä mieltä, että, jos eläimet hoitaa hyvin ja on vielä avoin, kaiken pitäisi mennä hyvin.

"Jos jotain ongelmia tulee, niin sitten tulee", hän sanoo.

Kun Pöllänen on myynyt lihaa, asiakkaat ovat joskus ihmetelleet Pölläselle, sitä kuinka hän voi noin söpöjä eläimiä syödä tai teurastaa.

Työnsä puolesta Pöllönen on runsaasti tekemisissä muiden kasvattajien kanssa. Hän nimittäin kasvattaa lihakanien lisäksi siitoskaneja ja ompelee kanin turkistuotteita. Lisäksi hän myös teurastaa sekä omia että muiden kasvattajien kaneja.

Muiden kaninkasvattajien kokemukset eivät ole niin hyviä, kuin Pöllösellä. Viime syksystä lähtien esille on noussut nimittäin se, että tuotantokanipaikoista on tehty Pöllösen mukaan runsaasti perättömiä eläinsuojeluilmoituksia. Perättömien eläinsuojeluilmoitusten takana on hänen arvionsa mukaan kanin lemmikkiasema sekä kanien ulkonapito.

"Lemmikkikanin status on niin vahva, ettei haluta ymmärtää lisääntyvää tuotantokaniharrastusta", hän sanoo.

Vaikka kaninkasvattaja onkin avoin tilansa tapahtumien suhteen, ei hänkään silti halua tilalleen kutsumattomia vieraita.

"Miekään en halua, että joku sinne menee, kun mie en ole siellä paikalla. Se on aivan takuuvarmaa, että kanit säikähtää ihan valtavasti", Pöllänen muistuttaa.

Pöllönen huomauttaa, että kaniemot voivat mennä niin paniikkiin vieraasta ihmisestä, että ne saattavat talloa poikasiaan hengiltä. Hän myöntää, että viime kuukausien aikana hän on alkanut kärsimään pienimuotoisesta vainoharhaisuudesta.

"Kyl mie olen välillä katsonut lumihankeen, onko täällä nyt käynyt joku", hän sanoo.

Miten yleisö sitten saataisiin suhtautumaan lihakaneihin nykyistä paremmin? Pöllösen mukaan liikkeelle pitäisi lähteä viranomaistasolta. Eviran tämänhetkisen linjauksen mukaan kani ei ole arktinen eläin, eikä se näin ollen sovellu ulkokasvatukseen.

"Se on ihan päätön ohjeistus. Lähes kaikki tuotantoeläimiähän voidaan pitää Suomessa ulkona talvisinkin. Minkä takia ei sitten kania?", Pöllönen pohtii.

Kaninkasvattajien osakseen saamasta paheksunnasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Lue lisää:

Kaninlihan tuotanto on vielä pientä – "Kani sopii hyvin broilerin tilalle"

Kaninlihaa omalta takapihalta

Lue lisää

Eläinsuojelija teki lihakanien kasvatuksesta itselleen elinkeinon – "Kädet tärisivät ensimmäistä kania teurastaessa"

Kaninkoipi ja dijonkastike

Kaneja on hylätty tahallaan maatilan pihapiiriin Forssassa – "Lemmikkieläimen lopettaminenkin on armollisempi vaihtoehto kuin heitteillejättö"

Euroopan toiseksi yleisin tuotantoeläin kasvaa usein ahtaasti häkkipohjalla – "Suomessa osalla tuottajista intressejä käyttää kaneilla turkiseläinhäkkejä"