Maatalous

MMM:n Jaana Husu-Kallio: Eläinten hyvinvointilain katsottava EU:ta kauemmas – Thaimaassa jättisikalan emakot porsivat vapaasti

Maailmallakin osataan, Husu-Kallio toteaa. Thaimaalainen jättisikala kirii hyvinvoinnissa Suomen tasalle ja ohikin.
Jarkko Sirkiä
Jaana Husu-Kallio kävi helmikuun alussa thaimaalaisessa sikalassa ja vaikuttui.

Eläinten hyvinvointia koskeva lakiluonnos on parhaillaan lausuntokierroksella. Hankkeessa on oltava katse tulevaisuudessa, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio painottaa blogissaan.

"Meidän on katsottava EU:ta kauemmas, sekä vientimarkkinoille että suomalaisten kuluttajien tulevia arvovalintoja pohtien", Husu-Kallio korostaa. "Tiuhaan käytetty slogan 'ei bulkkia vaan laatua' vaatii entistä enemmän sisältöä kaikessa kaupassa."

Kansliapäällikön mukaan osaaminen ei ole maasta kiinni.

"Yksittäiset yritykset eivät jää odottamaan kansallisen lainsäädännön kehittymistä, vaan tekevät valintansa ja etenevät määrätietoisesti kansainvälisen kuluttajakunnan vaatimusten viitoittamana."

Esimerkiksi hän nostaa hiljattaisen matkansa Thaimaahan. Siellä hän tutustui yhteen maailman kolmanneksi suurimman sianlihan tuottajafirman sikaloista.

"Yhtiön eläinluku on käsittämättömän suuri. Emakkoja on eri maissa yhteensä yli 600 000. Kun porsasluku emakkoa kohden on vuodessa keskimäärin 28, riittää firmalla porsaita kasvatettavaksi", Husu-Kallio kertoo.

Yhtiö on Suomen tavoin lanseeraamassa markkinoille täysin ilman antibiootteja tuotettua sianlihaa.

"Kun virustauteja saadaan vielä kitkettyä, tulee maailman lihamarkkinoille uutta kilpailua premium-luokkaan."

Suomesta tutut opit bioturvallisesta tuotannosta olivat thaimaalaissikalassa käytössä. "Jopa henkilökunta vieraista puhumattakaan sai kulkea sikalaan suihkun kautta."

Sikalassa on käytössä immunokastraatio.

"Aikamoinen uutinen, kun kyseessä on tuotanto Aasian markkinoille, jossa karjun hajuun on suhtauduttu kaikkein kriittisimmin. Väkisinkin tuli mieleen kysyä, joko olisi aika meilläkin vihdoin kokeilla sitä ihan kunnolla", Husu-Kallio kirjoittaa.

Yllättävimpänä asiana hän pitää porsitushäkkejä koskevaan kysymykseen saamaansa vastausta.

"Noin puolet emakoista porsii vapaasti. Siis 300 000 eläintä! Taitaa olla aika paljon jo tietoa sen vaikutuksesta porsaskuolleisuuteen, ongelmaan, jolla häkkien käyttöä on meilläkin perusteltu."

Husu-Kallio toteaa, että maailmalla tapahtuu paljon. "Markkinoinnissa tulemme näkemään murroksen, jossa eläintuotteiden laatumääreet nousevat arvoonsa."

Jaana Husu-Kallion blogiin

Lakiesitystä voi kommentoida helmikuun loppuun saakka

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Animalian uusi puheenjohtaja haluaisi eroon häkkikasvatuksesta "Eläinsuojelulakia pitäisi uudistaa nykyistä kunnianhimoisemmin"

Eläinsuojelujärjestöt tyytymättömiä hallitusohjelmaan: Konkreettiset kirjaukset tuotantoeläimistä "riittämättömät"

Rinteen hallitusohjelma on tiettävästi jo melkein valmis