Maatalous

Siipikarjanlihan tuotanto ennätyskiloissa – sianlihamäärä pohjalukemissa

Suomessa tuotettiin viime vuonna 182 miljoonaa kiloa sianlihaa. Yhtä vähän kiloja on kertynyt edellisen kerran 2000-luvun alussa.
Pasi Leino
Suomalaisten suosikkiliha on broileri, mikä näkyy vuosi vuodelta kasvavina tuotantolukuina.

Suomessa tuotettiin viime vuonna 398 miljoonaa kiloa lihaa.

Siipikarjan osuus kiri jo 129 miljoonaan kiloon, mikä on kolmisen prosenttia vuotta 2016 enemmän. Tuttuun tapaan määrästä valtaosa oli broileria.

Sen sijaan sianlihan tuotanto vähenee vauhdilla.

Kiloissa yllettiin 182 miljoonaan, yhtä pienissä lukemissa on viimeksi oltu 2000-luvun alussa, ilmenee Luonnonvarakeskus Luken tuoreista tilastoista.

Viime vuonna jäljellä oli noin tuhat sikatilaa, määrä väheni vuoden aikana noin kymmenen prosenttia.

Naudanlihan tuotanto väheni prosentilla päätyen 86 miljoonaan kiloon.

Lehmistä herui viime vuonna 2 336 miljoonaa kiloa maitoa, hitusen vuotta 2016 vähemmän.

Luken mukaan alkuvuonna maksettu maidontuotannon mukautustuki vaikutti osaltaan maidontuotannon vähenemiseen.

Tavanomaiseen maitoon verrattuna luomulla menee hyvin.

Luomumaitoa tuotettiin runsas 62 miljoonaa litraa, mikä on 14 prosenttia edellisvuotta enemmän. Luomun osuus maidontuotannosta oli vajaa kolme prosenttia.

Viime vuonna noin 500 maitotilaa lopetti toimintansa.

Jäljelle jäi noin 6 800 tilaa, joilla oli joulukuussa yhteensä noin 270 600 lypsylehmää. Niiden keskituotos ylsi noin 8 500 litraan.

Kanat munivat viime vuonna munia 73,5 miljoonaa kiloa, mikä on prosentin enemmän kuin vuonna 2016.

Kananmunista 60 prosenttia tuotettiin virikehäkeissä, 34 prosenttia lattia- ja ulkokanaloissa ja 6 prosenttia luomukanaloissa.

Viime vuonna virikehäkkikanaloiden munamäärä väheni kolme prosenttia vuoteen 2016 verrattuna.

Vastaavasti lattia- ja ulkokanaloissa tuotettujen kananmunien määrä kasvoi kahdeksan ja luomukanaloissa 16 prosenttia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ensimmäinen lehmä ylioppilasrahoilla: "Emme jääneet odottelemaan tulevaa sukupolvenvaihdosta"

Naudanlihan tuotannon päästöjä liioitellaan

Suomalainen liha on ilmastoteko